Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Ilmu Dari Segelas Air

Ilmu Dengan Segelas Air. Yang membezakan kita dengan orang lain adalah ilmu dan akhlak. Orang mukmin tinggi darjatnya di sisi Allah kerana akhlaknya. Walau kaya raya tetapi tiada akhlak dan adab yang baik sesama manusia dan kepada Allah, maka sama saja darjatnya seperti orang yang rendah akalnya.

Ilmu tidak semestinya didapati dari kelas pengajian atau dari guru-guru yang mengajarkan melalui kepakarannya. Namun ilmu boleh diperolehi dari jalanan, dari seorang tua yang uzur atau pun dari seorang bayi! Jangan menolak untuk menerima ilmu dan pengajaran dari sesuatu kisah yang anda perhatikan.
Ilmu dari segelas air


Ilmu Dengan Segelas AirSumber 🖋️Ustadz Dr. Abdullah Roy, MA,

Manusia akan dibezakan derajatnya hanya dengan satu gelas air.

1) Orang yang punya ilmu dia mengambil gelas dengan tangan kanannya.
Maka dia mendapat satu pahala, 
kerana Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam mengatakan, "Makanlah dengan tangan kanan."
(HR. Muslim)

2) Dan ketika akan meneguknya dia mengatakan, "Bismillah",
maka dia mendapat dua pahala, karena Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam berkata, "Ucapkan Bismillah." (HR. Muslim)

3) Ketika dia akan meminumnya, tidak meniupnya walaupun panas, maka dia mendapat tiga pahala, karena Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam mengatakan, "dan janganlah engkau bernafas di bejana." (HR. Muslim)

Kemudian apa?

4) Disunnahkan meneguknya tiga kali, walaupun boleh satu kali, tetapi adabnya tiga kali. Maka dapat empat pahala, karena Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam mengatakan, "Apabila beliau meneguk air dari gelas maka beliau bernafas tiga kali.”
(HR. Muslim).

5) Dan apabila dia telah meminumnya mengatakan, "Alhamdulillah", maka dapat lima pahala. 

6) Minum dalam keadaan  duduk,
Hadits yang diceritakan Abu Hurairah RA

لاَ يَشْرَبَنَّ أَحَدٌ مِنْكُمْ قَائِمًا فَمَنْ نَسِىَ فَلْيَسْتَقِئْ

"Janganlah sekali-kali salah seorang di antara kalian minum sambil berdiri. Apabila dia lupa maka hendaknya dia muntahkan." (HR Muslim).

Sebahagian orang minum dengan tangan kiri, tidak ada Bismillahnya, tidak ada apa-apanya, maka tidak ada derajat dengan satu gelas air.

Tapi orang yang berilmu, berkumpul beberapa derajat dengan satu gelas air.

Nampak tak? Mudahnya nak mengumpul pahala walau hanya dari segelas air. Betapa pemurahnya Allah SWT yang ingin memberikan kita ganjaran walau pada satu perbuatan yang mudah dan biasa. Usahlah lepaskan peluang belajar dari coretan di atas, walau ilmu yang didapati hanya dari meminum dari segelas air.

Semoga bermanfaat.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close