Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Vitamin Untuk Kuku Yang Sihat Dan Cantik

Vitamin Untuk Kuku Yang Sihat Dan Cantik. Penjagaan kesihatan amat penting kepada kita semua tak mengira usia. Selain dari penjagaan jantung, darah tinggi dan kencing manis yang merupakan pembunuh senyap kepada masyarakat di negara ini, kita juga harus menjaga kesihatan anggota tubuh yang lain seperti rambut, kulit dan kuku. Dalam perkongsian artikel kesihatan kali ini, kami kongsikan jenis supplemen yang boleh diambil untuk menjaga kuku agar sentiasa kelihatan bersih, sihat dan cantik. 

Vitamin Untuk Kuku


Vitamin Untuk Kuku Sihat


1. Biotin


Biotin merupakan vitamin H, yang termasuk sebahagian dari vitamin B Complex. Iaitu biotin berfungsi mengubah apa yang kita makan menjadi tenaga. Supplemen biotin dapat membantu mengatasi kuku jari yang pecah, rapuh, dan kering. Biotin boleh diperolehi daripada:

✅ Kuning telur
✅ Sardin
✅ Kekacang, seperti almond
✅ Pisang
✅ Cendawan

2. Vitamin B12 atau Kobalamin


vitamin B12 berperanan dalam membantu penyerapan zat besi dan perkembangan sel darah merah. Baik zat besi dan kobalamin diperlukan untuk menjaga kuku agar tetap kuat dan sihat.

Beberapa sumber vitamin B12 yang bisa Anda dapatkan melalui makanan meliputi:

✅ daging,
✅ ikan,
✅ susu,
✅ keju,
✅ telur, dan
✅ Cereal yang diperkaya vitamin B

3. Vitamin C


Vitamin C adalah nutrisi penting untuk tubuh yang tidak dapat diproduksi dan hanya boleh diperolehi daripada pengambilan makanan. Vitamin ini diperlukan tubuh sebagai tambahan untuk membentuk kolagen. Kolagen inilah yang akan digunakan untuk membentuk kuku. Tanpa vitamin C yang cukup, anda akan mengalami gejala kuku kering, tipis, rapuh dan mudah patah. Supplemen vitamin C boleh di beli di farmasi. 

4. Zat besi 


Zat besi juga merupakan mineral yang diperlukan tubuh untuk mengeluarkan sel-sel di dalam tubuh. Setengah zat besi ditemukan di dalam darah yang melekat pada molekul oksigen untuk dibawa melalui sistem vaskuler. Kekurangan zat besi dapat terjadi sebagai akibat dari gangguan penyerapan nutrisi, penyakit, kekurangan gizi atau penggunaan ubat-ubatan. Menurut National Institutes of Health, gejala kekurangan zat besi , juga dikenal sebagai anemia, termasuk keletihan dan imun badan terganggu. Kekurangan zat besi ini juga dapat menyebabkan kerapuhan kuku, dan kuku terdapat cekungan-cekungan kecil. Zat besi boleh didapati dari:

Zat besi sumber haiwan - Daging merah seperti daging lembu, kambing, Ayam, Lembu, Ikan seperti salmon atau tuna, Kerang dan tiram dan bahagian organ haiwan seperti hati

Zat besi sumber sayuran & kekacang termasuklah bijirin, beras, gandum dan oat yang diperkaya, Sayuran berdaun hijau gelap seperti bayam dan kangkung, Buah kering seperti kismis dan aprikot dan Kekacang seperti lentil dan kacang soya.

5. Zink 


Zinc @ zink, sebuah mineral penting bagi sistem kekebalan tubuh, pertumbuhan dan perkembangan indera perasa dan bau. The National Institute of Health menjelaskan bahwa kekurangan zinc dapat terjadi pada pengamal vegetarian, ibu hamil. bayi atau penagih alkohol. Kekurangan zinc dapat mengganggu berbagai hal di dalam tubuh, termasuk merosakkan kuku. Disarankan agar anda mengambil suplemen zinc namun tidak perlu terlalu banyak kerana dapat menyebabkan sakit perut dan cirit birit. Digalakkan mengambil zinc hanya 11 8 mg - 11 mg saja sehari.

6. Minum banyak air


Seperti yang dinyatakan, adalah penting untuk mengelakkan air secara luaran ketika merawat kuku rapuh. Memupuk tabiat terhidrasi dengan air. Apabila sudah mencukupi, tambahkan dengan makanan sihat yang kaya dengan air seperti tembikai dan timun.

Ini penting kerana kajian menunjukkan bahawa minum banyak air adalah salah satu cara terbaik untuk melembapkan kuku dan kulit anda dari dalam.

Semoga perkongsian tentang supplemen yang bagus untuk kuku sihat dan cantik di atas dapat memberikan manfaat kepada kita semua.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close