Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Tanam Pokok Moringa Atau Pokok Kelor Kerana Banyak Khasiatnya

Tanam Pokok Moringa Depan Rumah. Tanam sebab banyak khasiatnya! Ada yang panggil pokok kelor. Daun moringa ni ramai je yang buat teh atau dijadikan seperti sayuran yang dimasukkan dalam masakan berkuah. Masuk dalam telur dadar pun sedap. Rasa dia lemak-lemak gitu.

Tanam Pokok Moringa @ Pokok Kelor Kerana Banyak Khasiatnya

Ramai sangat orang cari daun moringa, saya pun ikut terjebak. Saya tanam guna batang @ dahan pokok dan cucuk je dalam pasu. Dalam 5 hari dah tumbuh tunas. 

Tanam Pokok Moringa @ Pokok Kelor Kerana Banyak Khasiatnya

Tanam Pokok Moringa @ Pokok Kelor Kerana Banyak Khasiatnya

Pokok moringa mudah hidup subur dan mengeluarkan dahan baru dalam tempoh 35 hingga 45 hari. Pokok moringa boleh merendang dan tinggi jika tidak ditebas dahannya. Jadi, ia tak sesuai di tanam dalam pasu. Tapi macam saya, akan tanam dalam pasu je.. sebab nak pokok ni merendang dan kena cantas selalu la.. hehe

Disyorkan Untuk Anda:

Get this widget

Apa Khasiat Daun Moringa atau Kelor?


Daun moringa atau kelor ada banyak khasiatnya. Tidak hairanlah jika sekarang ni ramai orang mengusahakan ladang moringa atas permintaan yang luar biasa dari dalam dan luar negara.

Pokok Moringa adalah tumbuhan asli asia tenggara yang disebut-sebut sebagai pokok perubatan. Bukan sekadar mitos, malah tumbuhan ini memang mengandungi pelbagai zat yang mujarab untuk merawat pelbagai penyakit.

1. Mengatasi kencing manis


Manfaat pertama daun Moringa ialah ia boleh digunakan sebagai insulin semulajadi untuk merawat diabetes. Khasiat daun Moringa untuk kencing manis boleh mengurangkan kadar gula dalam darah. Selain itu, daun Moringa juga boleh mencegah gula dalam darah atau kencing manis.

2. Menurunkan kolesterol


Tanam Pokok Moringa @ Pokok Kelor Kerana Banyak Khasiatnya
Pokok moringa @ kelor @ murungai

Tanam Pokok Moringa @ Pokok Kelor Kerana Banyak Khasiatnya

Tanam Pokok Moringa @ Pokok Kelor Kerana Banyak Khasiatnya

Daun Moringa juga berkesan untuk menurunkan kolesterol. Ini telah dibuktikan melalui kajian yang diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology, di mana bukti menyatakan bahawa daun Moringa boleh mengurangkan kolesterol jahat (LDL) di samping meningkatkan kolesterol baik (HDL).

Menandakan daun Moringa mampu mengimbangi paras kolesterol. Paras kolesterol yang terlalu tinggi berisiko menyebabkan penyakit jantung.

3. Melawan jangkitan


Menurut kajian dalam Asian Pacific Journal of Tropical Medicine, daun Moringa mampu melawan pertumbuhan virus atau bakteria yang menyebabkan jangkitan dalam badan kerana tumbuhan ini berfungsi sebagai agen antimikrob yang kuat.

4. Mencegah kanser


Antioksidan dalam daun Moringa atau murungai sangat tinggi, lebih dari itu daun Moringa mengandungi banyak potassium sehingga dapat mencegah kanser. Pengambilan daun Moringa secara berkala akan melambatkan malah menghentikan atau menyingkirkan sel-sel kanser dalam badan

5. Penawar radikal bebas


Tambahan pula, salah satu khasiat daun Moringa yang telah diketahui sejak berkurun lamanya ialah mampu melawan radikal bebas.

Daun kelor atau moringa kaya dengan antioksidan yang mampu mengikat radikal bebas sebelum diserap dan masuk ke dalam sel badan. Jika radikal bebas masuk ke dalam sel badan, ia akan mencetuskan penuaan pramatang dan kerosakan organ.

6. Melegakan keradangan


Yang mengatakan, keradangan adalah punca pelbagai jenis penyakit, mulai dari radang tekak, radang paru-paru hingga radang usus.

Membancuh daun Moringa yang kaya dengan sebatian kuersetin dengan air panas atau teh boleh melegakan pelbagai keradangan. Ia juga boleh dimakan terus sebagai sayuran, terutamanya bila dicampur dalam masakan.

Menanam sendiri pokok moringa di rumah adalah satu alternatif yang baik. Kerana pokok moringa mudah tumbuh dan dijaga. 

Semoga bermanfaat.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close