Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

(15 Gambar) Suasana Ramadan Diseluruh Dunia

Ramadan disambut di seluruh dunia. Tak mengira bangsa apapun seseorang itu asalkan ia muslim, maka berpuasalah mereka menurut suruhanNya.

Dalam hadits qudsi Allah berfirman : “Setiap amalan anak Adam itu untuk dirinya, kecuali puasa. Itu milikku dan Aku yang membalasnya karena ia (orang yang berpuasa) meninggalkan syahwat dan makanannya karena Aku” (HR. Bukhari-Muslim).

1) Ulama Islam mengimbas ufuk bagi bulan sabit yang akan menentukan awal bulan puasa Ramadan, di Jakarta, Indonesia, pada 8 Julai 2013. (AP Photo / Achmad Ibrahim)


2) Kedai orang-orang Mesir di bazar pada malam Ramadan, bulan suci bagi umat Islam di mana ramai akan berpuasa dari matahari terbit sehingga matahari jatuh, pada 9 Julai 2013 di Kaherah, Mesir. (Spencer Platt / Getty Images)

3)  Seorang lelaki Palestin membaca ayat-ayat dari al-Quran, kitab suci Islam, di masjid al-Omari pada hari pertama Ramadan, pada 10 Julai, 2013 di Gaza City. (Mohammed Abed / AFP / Getty Images)

4) Seorang budak lelaki Palestin melihat tanglung tradisional Ramadan di  jalanan di Bandar Gaza, pada 6 Julai 2013. (Mohammed Abed / AFP / Getty Images)

5)  Pekerja membersihkan lantai Masjid Badshahi menjelang bulan suci Ramadan di Lahore, Pakistan, pada 9 Julai 2013. (Reuters / Mohsin Raza)

6) Umat ​​Islam berdoa dalam Tarawih pertama untuk menandakan permulaan bulan Ramadan di Masjid Cheng Ho pada 9 Julai 2013 di Surabaya, Indonesia. (Robertus Pudyanto / Getty Images)

7)  Seorang kanak-kanak membongkok ke bawah berhampiran anggota masyarakat Islam menghadiri solat tengah hari di Masjid Besar Strasbourg di Strasbourg, Perancis pada hari pertama Ramadan, 9 Julai, 2013. (Reuters / Vincent Kessler)

8) Pekerja Masjid menyediakan makanan untuk diagihkan kepada golongan miskin dan umat Islam yang datang untuk berbuka puasa di Masjid Noor di Nairobi, Kenya, pada 10 Julai, 2013. (AP Photo / Sayyid Azim)

9) Seorang lelaki Islam Indonesia membaca al-Quran di masjid pada 9 Julai 2013 di Jakarta, Indonesia. (Syamsul Bahri Muhammad / Getty Images)

10) Umat Islam mengerjakan solat "Tarawih" untuk menandakan bulan puasa iaitu Ramadan di masjid Bajrakli di Belgrade, Serbia, pada 9 Julai 2013. (Reuters / Marko Djurica)

11)  Seorang peniaga Palestin mengatur qatayef, sejenis pencuci mulut tradisi dimakan semasa bulan Ramadan, untuk dijual pada hari pertama Ramadan di Tebing Barat bandar Ramallah, pada 10 Julai, 2013. (Reuters / Mohamad Torokman)

12)  Orang ramai tidur sementara menunggu untuk berbuka puasa di masjid Istiqlal pada hari pertama bulan puasa Ramadan di Jakarta, pada 10 Julai, 2013. (Reuters / Enny Nuraheni)

13) Seorang wanita menjual kurma dan bijirin di pasar jalanan di ABOBO, pinggir bandar Abidjan, Cote d'Ivoire, pada 9 Julai, 2013, pada hari pertama Ramadan. (Issouf Sanogo / AFP / Getty Images) 

14) Umat Islam menghadiri sesi solat "Tarawih" untuk menandakan bulan puasa Ramadan di masjid Bajrakli di Belgrade, Serbia, pada 9 Julai 2013. (Reuters / Marko Djurica)

15) Wanita Islam Indonesia mengerjakan solat tarawih pada malam pertama bulan suci Ramadan di masjid Istiqlal di Jakarta, pada 9 Julai 2013. (Adek Berry / AFP / Getty Images)

Sumber Gambar

Selamat berpuasa dan bersediakah kita dengan kehadiran Lailatul Qadar?

Read More ....


Post a Comment

3 Comments

 1. Semoga semua muslim bersedia dan mencari malam lailatul qadr . menarik semua suasana tuh . dapat tgk apa yg berlaku kat negara org semasa ramadhan ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul Vee, umat islam banyak persamaannya di seluruh dunia dan yg paling utama dalam cara bersolat, Allah Maha Besar!

   Delete
 2. http://prlog.org/12187256
  Send Eid wishes to your loved ones with this simple app. Oreo celebrates happiness with you.

  ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close