Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Cara Ganti Puasa Ramadan

Cara Ganti Puasa Ramadan | Kadangkala kita menghadapi saat saat sukar untuk menghabiskan penuh sebulan berpuasa dalam bulan ramadan disebabkan beberapa perkara. Ada juga golongan yang harus berbuka kerana sebab-sebab tertentu. Tetapi tahukah anda, setiap puasa yang tidak dapat dilakukan dengan sempurna ataupun anda tidak berpuasa dalam bulan ramadan ini, anda kena ganti puasa-puasa tersebut. Wajib ganti puasa yang tertinggal.Cara Ganti Puasa Ramadan


1) Orang Islam yang diberikan kelonggaran untuk berbuka puasa Ramadhannya, wajib digantikan kembali puasanya jika ia berkuasa dan sakitnya sembuh selepas puasa nanti.

2) Orang yang musafir yang berbuka puasanya disebabkan tiada kuasa dalam perjalanannya, maka ia diwajibkan ganti semula puasanya selepas bulan Ramadhan.

3) Tahun pertama orang yang meninggalkan puasanya atau berbuka puasanya, maka ia diwajibkan ganti semula kesemua puasa yang ditinggalkannya. 

4) Tetapi bagi orang yang memang tidak mampu untuk berpuasa dan memang tidak boleh berpuasa, jika ia puasa akan mendatangkan kemudharatan kepadanya. Maka ia tidak diwajibkan menggantikan puasanya dan ia diwajibkan Fidyah kepada orang miskin.

Untuk mengetahui cara-cara membayar fidyah puasa, boleh terus rujuk website ini. #Sumber   

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close