Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Tanda-Tanda Awal Menepous

Tanda-Tanda Awal Menepous | Apakah menepous? Menepous adalah ketika berhentinya secara fisiologis kitaran darah haid yang berkaitan dengan peringkat umur seseorang wanita. Seorang wanita yang mengalami menopause secara semulajadi, tidak dapat mengetahui apakah dan bilakah masanya mereka benar-benar keluar darah haid yang terakhir. Menopause kadang-kadang disebut sebagai perubahan kehidupan bagi seorang wanita.


Tanda-Tanda Awal Menepous

1) Cepat Letih
2) Mengah
3) Tidur Tidak Lena
4) Asyik nak tidur
5) Mudah terasa nak tidur

Gejala Ketika Menepous


1) Berasa hangat memerah (hot flushes)
2) Tekanan perasaan
3) Berasa tersisih

Wanita yang telah menepous mudah diserang osteoporosis dan tulang-tulang sendii mula rasa sakit khususnya di tulang belakang.

Cara mengatasi


1) Mengambil inisiatif menjalani ujian saringan seperti ujian darah bagi mengetahui paras glukosa dan juga kolesterol - sekurang-kurangnya dua kali setahun, Ujian mamografi, Pap smear, Ujian imbasan ultra bunyi pada bahagian pelvis dan Ujian densitometri tulang
2) Mengawal cara hidup dengan bijak
3) Menjaga kesihatan dengan pengambilan vitamin serta supplement
4) Mengamalkan diet yang seimbang dan sesuai
5) Mengamalkan senaman yang sesuai dengan peringkat umur
6) Kawal berat badan
7) Amalkan ibadah dan suruhan Allah s.w.t. dengan tekun. Solat , puasa, zikir dan membaca Al-Quran telah dibuktikan boleh memberi ketenangan dan ketenteraman fikiran.

Peringkat umur seseorang diserang menepous bergantung kepada keturunan dan juga cara pemakanan. Secara normalnya mereka yang berumur akhir 40-an dan awal 50-an ke atas memang tergolong dalam golongan orang yang berisiko tinggi.


Selamat beristirehat, bertenang dan jangan stress-stress.... 

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close