Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Makanan Untuk Kecerdasan Minda

Makanan Untuk Kecerdasan Minda - Tahukah anda bahawa minda atau otak kita memerlukan makanan juga setiap hari seperti kita yang selalu lapar? Otak perlukan terapi untuk berehat dan bertenang sebelum digunakan semula untuk bekerja sehari suntuk. Kasihan, kan?

Jadi, kita digalakkan untuk mencari alternatif bagi memberikan makanan untuk minda kita. Mari kita ketahui apakah makanan yang sesuai untuk kecerdasan minda kita.

Makanan Untuk Kecerdasan Minda


MADU
Madu adalah makanan yang menjadi amalan zaman Rasullullah s.a.w. Madu merupakan makanan yang berkhasiat sehingga al-Quran mengiktiraf madu sebagai Shifa, iaitu penyembuh penyakit. Malah madu turut digelar Raja Ubat kerana kemujarabannya menyembuhkan pelbagai penyakit. Madu membantu meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental seseorang. Madu juga berkesan merawat penyakit mental kerana mampu menghindari kepenatan pada otak yang melakukan banyak kerja.

SUSU SEGAR

Terkenal dengan kalsium yang dibekalkan kepada tulang selain berguna untuk kesihatan otak, menguatkan ingatan, dan memberikan tenaga fizikal dan mental. Susu mengandungi tiga elemen semulajadi yang penting iaitu air, keju dan lemak yang sungguh lengkap untuk pertumbuhan badan dan otak. Susu jugalah penawar untuk menghindari dan menyelesaikan masalah lupa yang berkesan dan membaiki penglihatan. Susu yang terbaik adalah susu kambing, biri-bri dan lembu segar untuk ketajaman fikiran. Susu paling berkhasiat pula ialah susu tepung.

KISMIS
Sesuai diberikan kepada kanak-kanak. Kismis memberikan zat besi untuk pertambahan darah sebagai memastikan bekalan oksigen dapat disalurkan ke otak dengan mencukupi. Memakan kismis dapat membantu masalah mengantuk, pelupa, lembap dan lemah dalam berfikir.

So, mulakan daripada sekarang untuk memberikan makanan kecerdasan kepada minda kita agar segala sifat yang negatif seperti pelupa, mengantuk, lembap berfikir dan lain-lain penyakit otak dapat dipulihkan. Insya Allah...kita belum terlambat untuk menjadi cergas dan cerdik terutamanya dalam menangani cabaran dunia yang begitu global sekarang ini.


Read More ....


Post a Comment

1 Comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close