Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Petanda Anda Mangsa Jenayah Siber

Petanda Anda Mangsa Jenayah Siber - Apakah itu jenayah siber? Secara umumnya jenayah siber adalah gangguan yang dilakukan oleh orang yang tidak dikenali melalui saluran siber seperti internet dengan menggunakan ayat-ayat manis dan pujuk rayu sehingga kita terpengaruh dengannya.

Mengikut satu kajian bahawa kebanyakan mangsa yang terpedaya adalah wanita yang kesunyian dan seterusnya melanjutkan perkenalan mereka ke hubungan di telefon.


Petanda Anda Mangsa Jenayah Siber


Mari kita lihat senarai di bawah samada kita pernah menjadi mangsa serangan jenayah siber ni...

Petanda Anda Mangsa Jenayah Siber


1. Apabila menerima e-mel yang melibatkan wang seperti wang pendahuluan untuk barangan yang dipesan, atau kerja yang dipohon dan sebagainya

2. Apabial ia melibatkan seseorang yang tidak dikenali atau tidak pernah berjumpa

3. Apabila orang yang baru dikenali itu menjanjikan sesuatu yang terlalu menarik tetapi agak sukar untuk dipercayai sebab ia 'macam tak masuk akal'.

4. Apabila kita mendapat mesej mengatakan kita memenangi sesuatu pertandingan, sedangkan kita tidak pernah menyertai pertandingan tersebut.

5. Apabila ia melibatkan perkara bukan kebiasaan. Contohnya, dengan tiba-tiba sesebuah bank menghantar e-mel meminta 'klik' pada pautan untuk mengemas kini kata laluan perbankan internet.


Cuba teliti senarai di atas. Ada tak tanda yang anda pernah menjadi mangsa jenayah siber? Kalau ya jawapannya, anda pun sama seperti saya. Kalau dalam sebulan terdapat lebih kurang empat e-mel yang cuba memerangkap kita untuk menerima tawaran jutaan ringgit dari mereka yang licik tersebut.

Bagi saya mudah sahaja, delete atau padam e-mel tersebut tanpa perlu dibaca langsung. Dengan cara tersebut paling tidak kita dapat menghindari diri dari menjadi mangsa jenayah siber.


Read More ....


Post a Comment

1 Comments

  1. perkongsian menarik..harap masing2 alert kan sis?

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close