Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Tarikh-Tarikh Penting Kalendar Islam Tahun 2014 Di Malaysia

Tarikh-Tarikh Penting Kalendar Islam Tahun 2014 Di Malaysia  - Untuk rujukan bersama-sama agar kita dapat mengambil sama pentingnya antara tarikh-tarikh dalam kalendar masihi dan juga kalendar tahun Hijrah.

Oh ya, jangan lupa pada minggu depan iaitu 12 Rabiulawal 1435H bersamaan dengan 14 Januari 2014 adalah tarikh bersejarah bagi seluruh umat islam di dunia iaitu kelahiran Nabi Muhamad S.A.W. yang biasanya kita kenali juga Maulidur Rasul.


Tarikh-Tarikh Penting Kalendar Islam Tahun 2014 Di Malaysia 
Sejarah Ringkas Kelahiran Rasulullah


Adapun saat kelahiran rasulullah itu menurut yang masyhur, menjelang terbit fajar, pada waktu saat doa dimakbulkan Allah. Dilahirkannya Nabi Muhammad saw pada bulan Rabi’ul Awal, musimnya bunga berkembang adalah merupakan isyarat bahwa ajaran yang dibawanya akan berkembang di seluruh dunia.

Mengenai salasilah keturunan Nabi Muhammad saw adalah sebagai berikut : Muhammad bin Abdullah (lahir 545 M) bin Abdul Muthalib (497 M) bin Hasyim (464 M) bin Abdul Manaf (430 M) bin Qushai (400 M) bin Kilab bin Murrah bin Ka’ab bin Lu’ay bin Ghalib bin Fihir bin Malik bin Nadhar bin Kinanah bin Khuzaimah bin Mudrikah bin Ilyas bin Mudhar bin Nizar bin Ma’ad bin Adnan dan seterusnya berselisih pendapat ahli sejarah sampai anak Syits dan Adam.

Ayah Nabi Muhammad saw, Abdullah meninggal dalam perjalanan pulang. Sehabis berniaga dari Syam lalu ia singgah di Madinah, kemudian jatuh sakit dan tiada lama meninggal dunia dan dimakamkan di situ. Pada saat itu Nabi saw masih di dalam kandungan.

Sejak dalam kandungan telah nampak tanda-tanda kebesaran Nabi Muhammad saw, tatkala Nur Muhammad masuk ke dalam rahim ibundanya, Aminah. Allah memerintahkan kepada Malaikat membuka pintu surga Firdaus dan memberitahukannyaa kepada semua penghuni langit dan bumi. Tanah-tanah yang tadinya kering menjadi subur, pohon-pohon kayu berdaun rimbun dan berbuah lebat, angin berhembus sepoi-sepoi bahasa, binatang-binatang di darat dan di laut ramai gembira memperbincangkannya.

Subhanallah...


Untuk bacaan lanjut, sila layari website ini.

Read More ....


Post a Comment

1 Comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close