Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Tip Pemakanan Sihat Untuk Si Kurus

Tip Pemakanan Sihat Untuk Si Kurus adalah satu lagi artikel yang menarik yang saya baca dari Mingguan Wanita. Ingat orang gemuk atau badan gempal aje yang kena jaga makan dan pemakanan mereka? Orang kurus pun kena jaga pemakanan jugak, terutamanya bagi yang terlalu kurus.

Adakah anda dalam kategori terlalu kurus? Dengan menggunakan kaedah BMI (Body Mass Index), BMI yang kurang daripada 19 untuk wanita dan 20 untuk lelaki boleh diklasifikasikan sebagai kurang berat badan atau terlalu kurus.


pisang dan nenas boleh menambahkan berat badan bagi si kurus


Jadi apa perkara yang boleh anda lakukan untuk menaikkan berat badan kepada berat yang lebih normal? Sebagai ‘pembakar tenaga’ (menghadapi kadar metabolism yang tinggi), pemakanan dan senaman adalah cara terbaik untuk anda memperoleh berat badan unggul. Selain itu lakukan perkara ini:


Tip Pemakanan Sihat Untuk Si Kurus


1. Tambahkan jumlah kalori tetapi elakkan makan secara berlebihan. Anda boleh makan dalam kuantiti yang sederhana, tetapi kerap. Pastikan setiap pemakanan anda diambil pada waktu yang sepatutnya.

2. Pilihlah makanan yang padat dengan khasiat , berbanding makanan yang tinggi khasiat. Antara makanan yang disyorkan ialah susu dan putih telur.

3. Biasakan bersenam. Anda akan mempunyai lebih tenaga dan darah berjalan dengan lancar. Anda juga mesti cukup tidur.

4. Untuk menambahkan sedikit berat badan, anda perlu mengambil makanan yang kaya kalori yang datang daripada tambahan karbohidrat dan bukannya lemak (30% kalori atau kurang). Seimbangkan dengan senaman dan latihan kekuatan.

5. Makan secara kerap dan tambahkan saiz hidangan apabila anda mampu melakukannya.

6. Campurkan serbuk coklat atau susu segera bersama segelas susu. Bagi buah-buahan pula, pilihlah yang kaya kalori seperti pisang dan nanas. Elakkan buah-buahan yang kaya dengan air seperti tembikai dan anggur.

Selamat menjaga kesihatan anda, dan hidup dalam bahagia & ceria.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close