Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Tips Penyusuan Bayi Dan Kebaikannya Untuk Keseimbangan Nutrien BayiTips Penyusuan Bayi Dan Kebaikannya Untuk Keseimbangan Nutrien Bayi. Adakah anda tahu faedah menyusukan bayi? Susu ibu mengandungi keseimbangan nutrien untuk bayi. Susu ibu lebih mudah dihadam daripada susu formula dan antibodi dalam susu ibu meningkatkan sistem imun pada bayi. Menyusukan bayi mungkin akan membantu anda menurunkan berat badan selepas bayi dilahirkan. Yang ini memang betul dan terbukti kerana berdasarkan pengalaman diri sendiri. Jangan takut untuk menyusukan bayi anda, kerana ibu yang menyusukan bayi mereka sendiri merupakan wanita yang berjaya. Satu pencapaian peribadi yang akan dikenang sepanjang hayat.

Jangan risau payudara anda tidak lagi tegang selepas menyusukan. Dalam zaman sekarang ni, ada pelbagai minuman kesihatan untuk merawat kesihatan. Menyusukan bayi anda sendiri adalah fitrah.  Namun, menyusukan bayi memerlukan tips-tips dan panduan yang betul agar kedua-dua pihak iaitu bayi dan ibu memperoleh kebaikan dan manfaatnya. Gunakan tip-tip menyusukan bayi di bawah untuk mendapatkan permulaan yang baik.


Jika pertama kali, mintalah bantuan segera


Jika anda pertama kali menyusukan bayi, membaca tentang menyusukan bayi adalah satu perkara yang bagus. Anda mungkin boleh melakukannya sendirian, tetapi sebaik-baiknya dalam jam pertama selepas bersalin, mintalah bantuan daripada ibu anda ataupun doktor pakar.

Contohnya, tanya jururawat bersalin atau perunding penyusuan badan di hospital. Mungkin untuk permulaan, boleh meminta tips bagaimana untuk meletakkan bayi, memastikan bayi menyusu dengan betul.

 

Tips penyusuan yang betul


  • Pegang bayi rapat ke arah badan dan payu dara ibu.
  • Pastikan kepala dan badan bayi lurus.
  • Ampu bahagian belakang dan punggung bayi dengan kemas.
  • Anda boleh memegangnya dengan berbagai cara asalkan anda merasa selesa.
  • Jika anda perlu untuk mengeluarkan mulut bayi dari payudara anda, mula-mula melepaskan sedutan dengan memasukkan jari anda ke dalam sudut mulut bayi anda.

 


Biarkan bayi menentukan rentak menyusunya


Untuk beberapa minggu pertama, bayi yang baru lahir kerap menyusu. Perhatikan tanda-tanda awal bayi lapar seperti menangis, gelisah, menghisap jari dan pergerakan bibir.

Pada permulaan penyusuan, payudara anda mungkin keras sedikit tetapi rawatlah dengan berhati-hati. Lama kelamaan ia akan normal dan semulajadi. Kemudian, selepas menyusu cuba sendawakan bayi. Biasakan dengan berikan bayi anda menyusu daripada kedua belah payudara agar bayi mendapat susu ibu yang mencukupi.


Sekat bayi daripada menghisap puting (pacifier)


Sesetengah bayi suka menghisap sesuatu tanpa henti. Boleh berikan puting tetapi tolong kawal atau kurangkannya. Jika beri puting terlalu awal, ia boleh menganggu proses penyusuan bayi. Memberi bayi anda puting terlalu awal mungkin mengganggu penyusuan bayi, kerana menghisap payudara adalah berbeza daripada menghisap puting. Sebaiknya berikan puting setelah bayi anda berumur 1-2 bulan ke atas.


Jagalah kebersihan puting payudara anda


Selepas setiap penyusuan, tidak menjadi masalah untuk membiarkan susu kering secara semulajadi pada puting anda. Susu boleh melegakan puting anda. Jika anda berada dalam tergesa-gesa, perlahan-lahan lap sehingga kering puting anda. Jika air susu payudara anda sentiasa menitis, gunakan pad bra dan tukar dengan kerap.

Apabila anda mandi, kurangkan penggunaan sabun, syampu dan pembersih lain yang mungkin mengenai puting anda. Jika puting anda kering atau merekah, gunakan krim yang sesuai agar ia kembali lembap.


Pilih gaya hidup yang sihat


Pilihan gaya hidup anda adalah amat penting terutamanya apabila anda menyusukan anak. Pilih cara hidup yang menyihatkan. Contohnya:

  • Makan makanan yang sihat. 
Untuk mengekalkan tenaga anda, pilih makanan yang sihat seperti makan banyak buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin penuh. Mungkin doktor juga boleh mengesyorkan mengambil multivitamin setiap hari.

  • Minum banyak air. 
Air, jus dan susu boleh membantu anda kekal terhidrat. Ambil minuman berkafein dalam jumlah yang sederhana dibenarkan namun jika ia menganggu tidur bayi, baik elakkan. Jika anda mengambil minuman beralkohol, elakkan penyusuan bayi selama dua jam selepas itu.

  • Berehat sebanyak mungkin. 
Jika anda boleh, tidur apabila bayi anda tidur. Dengan cara ini anda dapat berehat dengan sebanyak mungkin.

  • Dilarang merokok. 
Merokok semasa menyusukan bayi mendedahkan bayi kepada nikotin, yang boleh mengganggu tidur bayi anda. Perokok pasif juga meningkatkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS) dan juga penyakit pernafasan.

  • Berhati-hati dengan ubat. 
Ada banyak ubat-ubatan yang selamat untuk dimakan semasa anda menyusukan bayi. Namun, cara terbaik adalah dapatkan bekalan ubat dari pengamal perubatan yang sah.

Anda boleh juga bertanya doktor bayi tentang vitamin D tambahan untuk bayi, terutamanya jika menyusukan bayi secara eksklusif. Susu ibu mungkin tidak memberikan cukup vitamin D, iaitu vitamin yang membantu bayi menyerap kalsium dan fosforus - nutrien yang diperlukan untuk tulang yang kuat.


Berikan masa kepada diri sendiri


Akhir sekali tips penyusuan yang mahu saya kongsikan adalah kesabaran. Berikan masa kepada diri sendiri untuk menyesuaikan diri dengan keadaan diri anda yang baru. Jika menyusukan bayi adalah lebih sukar daripada yang anda jangkakan, harap bersabar. Jangan kecewa. Tambahan pula, memberi makan bayi yang baru lahir setiap beberapa jam memang memenatkan.

Ia ok sebenarnya. Mulakan dengan perlahan-lahan. Hanya perlu diingat bahawa lebih kerap anda menyusukan bayi anda, lebih banyak susu payudara anda akan dihasilkan dan menyusukan bayi akan menjadi semulajadi kemudiannya. 

Yang penting, sentiasa dapatkan panduan penyusuan bayi anda daripada mereka yang pakar seperti jururawat bersalin ataupun doktor. Semoga anda berjaya menyusukan bayi anda sendiri dengan lebih tenang dan santai disamping menjimatkan kos hidup.

Selamat berjaya!


Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close