Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Doa Dalam Diam

Inilah yang diajarkan kepada kita agar lebih banyak memberi daripada menerima. Sorokkan tangan kanan daripada tangan kiri. Buatlah baik tanpa perlu balasannya. Sama juga dalam berdoa. Doa dalam diam. Mendoakan sesama saudara muslim tanpa pengetahuannya.

Agak-agaknya ada tak pembaca blog ini yang mendoakan saya dalam diam? Tanya je...hihi, semoga kita jadi hambaNya yang terus berbaik sangka dan dalam diam ikut mendoakan satu sama lain asalkan kita masih berpegang pada paksi dan kiblat yang sama. Selagi itu kita bersaudara seagama.

Doa Dalam Diam


Doa Dalam Diam

Tidak ada seorang muslim pun yang mendoakan kebaikan bagi saudaranya (sesama muslim) tanpa sepengetahuannya, melainkan Malaikat akan berkata, "dan bagimu jua kebaikan yang sama."
(Riwayat Muslim)

Doa seorang saudara sesama muslim amat makbul terutamanya jika kita sedang berperang dengan musuh. Sedang berhadapan dengan musuh adalah salah satu waktu yang mustajab doanya! Subbanallah.

Doa saudara muslim kepada saudara muslim yang lainnya:


Dalam rumi:

Allahummaghfirlana waliwaa lidaina walisuyuukhinaa wali'ikhwaaninaa walijami'il muslimiina amiin...

Maksudnya:

Ya Allah, ampunilah kami, orang-orang tua kami, guru-guru kami, saudara-saudara kami dan sekelian orang-orang islam.

Read more: http://www.aynorablogs.com/2016/06/doa-untuk-seluruh-umat-islam.html#ixzz4OTwM4emD

Semoga perkongsian tentang maksud doa dalam diam di atas dapat memberikan manfaat yang banyak buat kita semua. Biarpun mungkin kita dah biasa dengan doa tersebut, kita masih boleh saling memberikan peringatan antara satu sama lain.

Insya Allah,...sebarkan kebaikan untuk bahagia..♡♡♡

Read More ....


Post a Comment

2 Comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close