Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Jika Kau Pernah Merasa Rugi, Renungkanlah!

Jika Kau Pernah Merasa Rugi, Renungkanlah! | Jangan pernah engkau galau tak berhenti sedangkan engkau tak tahu pun adakah engkau rugi atau untung? Apakah cubaan yang engkau rasai membuatkan engkau menyesal sedangkan itu adalah permulaan jalan baru kepada engkau yang telah Tuhan rencanakan? Jika kau pernah merasa rugi.. hentikanlah! Entahkan tangisanmu sekarang adalah tanda engkau akan dihadiahi pelangi berwarna warni hingga membuat kamu tersenyum? Lalu apa lagi yang hendak kamu sangsikan?

Tanda kamu beruntung adalah ketika kamu mampu membuat seisi alam tersenyum bersamamu. Tanda kamu beruntung tentulah jalan kelilingmu dihadirkan sahabat-sahabat dan teman yang membawa kamu ke jalan yang benar. Dan apa lagi yang diharapkan untuk kamu amat beruntung adalah.. kurniaan akhir hidup yang baik dan ketika kamu tidak menyusahkan sesiapa. Hadirnya kamu membawa kebahagiaan kepada yang memerlukan.

Jika Kau Pernah Merasa Rugi, Renungkanlah!


Adalah hal biasa jika kau melihat perahu di atas air, namun bahaya bila melihat air dalam perahu. Maka engkau boleh berada di hati dunia tapi jangan kau tempatkan dunia didalam hatimu.
                          
Jika kau pernah merasa rugi sesuatu yang tidak pernah kau sangka suatu hari, maka sesungguhnya Allah akan memberimu rezeki suatu hari yang tidak pernah kau kira akan memilikinya.

Optimislah saat segala urusan terasa sulit bagimu, kerana Allah telah bersumpah dua kali, "Sesungguhnya sebuah kesulitan bersama kemudahan, sesungguhnya sebuah kesulitan bersama kemudahan."

Aku takjub kepada hati yang menerima kesakitan dengan diam, dan menilai kesalahan orang lain dengan niat yang baik.

Ketika kau meyakini bahawa setelah  kesengsaraan adalah sebuah kebahagiaan dan setelah air mata yang mengalir adalah senyuman, maka sesunggunhnya kau telah melaksanakan ibadah yang amat agung iaitu berprasangka baik kepada Allah.

Jika sakitnya dunia membuatmu lelah maka janganlah bersedih, barangkali Allah ingin mendengar suaramu dalam doamu. Dan jangan kau tunggu kebahagiaan untuk tersenyum, namun tersenyumlah sehingga kau bahagia. Mengapa kau berfikir banyak sedangkan Allah adalah yang Maha Mengatur. Mengapa gundah akan sesuatu yang tidak kita ketahui sedangkan segala sesuatu Allah sudah tahu. Oleh kerana itu tenanglah kerana engkau selalu berada pada pengawasan Allah yang Maha Menjaga. Dan ucapkan dengan hatimu sebelum dengan lisanmu. Aku serahkan segala urusanku kepada Allah.

Jika kau tidak tahu alamat rezekimu. Janganlah takut. Kerana rezeki Allah tahu dimana alamatmu. Jika kau tidak boleh sampai kepadanya. Nescaya dia akan sampai kepadamu.

Jika kita membalas keburukan dengan keburukan maka bila keburukan ini akan berakhir?!
Allah berfirman,"Dan barangsiapa yang memaafkan dan memperbaiki maka pahalanya ada di sisi Allah."

Ketika kita lewat masuk kerja, kita masuk dengan kepala tertunduk dan suara yang lesu kerana malu kepada majikan; maka apakah kau merasakan hal yang sama saat kau terlambat dalam solat dan berdiri di hadapan Allah ?!!!

Jangan kau iri kepada seorang pun kerana sebuah nikmat, kerana kau tidak tahu apa yang telah Allah ambil darinya. Dan janganlah bersedih kerana sebuah musibah, kerana kau tidak tahu apa yang akan Allah hadiahkan untukmu. Allah berfirman, "Sesungguhnya hanya orang-orang yang bersabarlah yang diberikan pahala tanpa dikira kira."

Jika Kau Pernah Merasa Rugi, Renungkanlah!

Bukan semua kejatuhan adalah sebuah pengakhiran, kerana turunnya hujan adalah awal yang paling indah.

Dahulu aku menangis kerana aku berjalan tanpa alas kaki, namun akhirnya aku berhenti menangis saat aku melihat lelaki tanpa kedua kakinya.. maka selalu ucapkanlah Alhamdulillah pada setiap keadaan.

Pada suatu hari kau akan menemukan bahawa kesedihanmu akan menyelamatkanmu dari neraka dan kesabaranmu akan memasukkanmu kedalam syurga.

Di antara keajaiban manusia adalah, dia merasa resah mendengarkan nasihat dan terdiam saat mendengarkan keburukan.

Jangan biarkan manusia mengetahui sesuatu darimu melainkan kebahagiaanmu, dan jangan sampai mereka melihat kesedihanmu kecuali senyummu.

Kehidupan bertanya kepada kematian:

Mengapa manusia mencintaiku dan membencimu?
Maka maut menjawab:
"Kerana kau adalah kebohongan yang indah, sedangkan aku adalah kenyataan yang menyakitkan."

Kita tidak tahu setelah Allah merahmati kita, apalagi yang boleh membuat kita masuk syurga???
Apakah itu rukuk atau sedekah, atau air yang kita berikan, atau keperluan orang beriman yang kita tunaikan, atau doa, ataukah zikir kita??
- maka beramallah dan jangan mempertikaikan!!!

Letakkan sedikit perasaan pada akalmu agar dia lembut. Dan letakkan sedikit akal pada perasaanmu agar dia lurus.

Jika semua urusanmu terasa sempit maka di dalam Al Qur'an ada syurgamu.
Dan jika kesendirianmu menyakitimu, maka ke langit kirimkan doamu.
Dan jika mereka bertanya tentang khabarmu maka katakan; Alhamdulillah dan tersenyumlah.

Semoga perkongsian di atas dapat dijadikan renungan di saat kita rasa "down" terhadap sesuatu. Mungkin ada yang buat kamu rasa tertekan hari ni, maka renungilah kata-kata motivasi dan inspirasi di atas. Jika anda pernah rasa rugi terhadap sesuatu sebelum ini, renungkanlah!! Dan berharaplah yang indah-indah. Dan, ditutup umur kita semua dalam keadaan husnul khatimah,

Aamiinn Allahumma Aamiinn.. 😍😍😍

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close