Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Koleksi Doa Untuk Anak-Anak Agar Membesar Menjadi Anak Yang Soleh

Koleksi Doa Untuk Anak-Anak Agar Membesar Menjadi Anak Yang Soleh. Siapa yang tak nak anak-anak membesar jadi anak yang soleh, dengar kata, ikut perintah Allah, pintar dan cerdas dan lain-lain lagi sikap yang positif dan menenangkan hati kita. Itulah yang kita pohonkan dalam doa-doa kita. Betul tak?

Lagi satu, dalam kehidupan seharian jangan abaikan cara asuhan, pemakanan dan persekitaran anak-anak membesar juga mempengaruhi tumbesaran mereka. Insyaa Allah, berikan mereka yang terbaik dan berdasarkan sunnah Rasul.. anak-anak berkembang menjadi seperti doa yang kita titipkan setiap hari.

Koleksi Doa Untuk Anak-Anak Agar Membesar Menjadi Anak Yang Soleh

Koleksi Doa Untuk Anak-Anak Agar Membesar Menjadi Anak Yang Soleh 


Jom amalkan doa-doa di bawah mengikut keperluan anda semua..

Anak-anak kecil adalah seperti kain putih, yang bersih dan suci. Mereka tidak ternoda melainkan kita sebagai ibubapa yang tersilap dan khilaf dalam memberikan pendidikan sejak kecil lagi.

Sama-samalah kita amalkan doa-doa di bawah agar usaha kita dirahmati Allah.

1) Doa Untuk Melembutkan Hati Anak Yang Degil


Koleksi Doa Untuk Anak-Anak Agar Membesar Menjadi Anak Yang Soleh


2) Doa Untuk Anak Lembut Hati, Pintar Dan SolehDoa ini dianjurkan agar ditiupkan pada ubun-ubun anak pada setiap pagi sebelum ke sekolah, atau setiap kali selepas solat bersama.

Mudah-mudahan mereka akan diberikan kekuatan dan kesabaran dalam menghadapi semua bentuk cabaran hingga mencapai kemenangan di dunia dan akhirat.

Surah Al Imraan Ayat 200,

“Yaa ayyuhalladzina amanush biru wa shobiru wa robitu wat taqullaha la’allakum tuflihuun”

Maksudnya: Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).

3) Doa Untuk Menangani Anak Yang Lasak Dan Nakal


 

4) Doa Supaya Anak Rajin Kerjakan Solat 5) Doa Anak Taat Perintah Allah6) Doa Agar Anak Dengar Kata7) Doa Memohon Rahmat Dan Keberkatan 


Koleksi Doa Untuk Anak-Anak Agar Membesar Menjadi Anak Yang Soleh


Saya berharap koleksi doa-doa di atas dapat dijadikan panduan dan rujukan kita sebagai ibubapa untuk membesarkan anak-anak mengikut acuan yang betul. Setelah kita berikan semuanya termasuk kasih sayang💖💖, wang ringgit, perhatian dan lain-lain bentuk fizikal, jangan lupa memohon kepada Sang Pencipta agar memakbulkan doa-doa kita terhadap mereka.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close