Header Ads

Kuih Muih Berbuka Puasa Kuih Cara Manis, Ketayap, Kaswi Dan Karipap


Teruskan baca info dan tips terbaik ini.. Kuih Muih Berbuka Puasa Kuih Cara Manis, Ketayap, Kaswi Dan Karipap
Kuih Muih Berbuka Puasa Kuih Cara Manis, Ketayap, Kaswi Dan Karipap. Bercerita tentang juadah berbuka puasa, hari ni kami shopping kuih muih tradisional lagi. Mana taknya, kuih muih ni nampak sedap dan cantik pulak tu. Rugi kalau tak beli. Lagipun sokonglah saudara semuslim kita berniaga. Kalau ada duit lebih, beli lebih. Kira bersedekah.. besar pahalanya bersedekah dalam bulan ramadan ni.

Selain kuih muih tradisional, kami kerap cari roti John untuk berbuka. Makanan berat seperti beriani, nasi berlauk jarang kami beli. Sebab.. terkadang kami dapat lauk yang tak berapa nak ada rasa, ada yang tawar, masin sangat dan ada pula masakannya ala kadar je. Jadi, kami beli apa yang nak dimakan je..

Kuih Muih Berbuka Puasa Kuih Cara Manis, Ketayap, Kaswi Dan Karipap


Kuih muih ni kami pilih ikut kesukaan masing-masing. Si abang nak kuih cara manis, si adik nak kaswi, saya suka karipap (memang hantu..) dan ayahnya saya belikan kuih ketayap. Haha.. sesuai tak??

Kuih Muih Berbuka Puasa Kuih Cara Manis, Ketayap, Kaswi Dan Karipap

Kuih Muih Berbuka Puasa Kuih Cara Manis, Ketayap, Kaswi Dan Karipap



Kuih muih ni nak buatnya senang je beb, tapi malasnya yang lebih. Kalau beli dah boleh terus telan. Kalau nak telan pun malas, jangan jadi manusia, okay!! 

Air pula belilah apa yang korang suka, nak air katira.. ada bermacam gaya dan jenis air katira yang dijual. 

Kalau nak teh ais pun, ada bermacam campurannya. Ada yang namanya teh ais madu, teh ais cincau kaw  teh ais larva, teh ais india dan macam-macam lagi nama gelarannya. Bila dah beli, ada pula yang rasa pahit dan tawar. Owhh! Memang tertipu..

Kalau nak berniaga buatlah dengan ikhlas bukannya kerana nak untung saja. Kami sebenarnya tak kisah beli mahal atau murah yang penting adalah berkualiti dan bersih.

Selamat berpuasa ramadan ke 19, ketika artikel ni ditulis. Semoga puasa kita diberkati dan diterima.

Aameen..

1 comment:

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.