Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Cara Siang Ikan Kerisi Paling Betul

Baca : GAMBAR LOKASI ....
Cara Siang Ikan Paling Betul. Haha.. ada orang siang ikan tak betul ke? Cincai je la kan, yang penting ikan boleh dimasak dan masuk mulut. Tapi ternyata saya silap.. ada cara yang betul nak siang ikan ye.. 

Alkisah tadi saya pegi mini mart. Beli ikan kerisi. Yang jaga bahagian barang basah adalah bangladesh. Saya kata siang buang kepala. Dua kali dia tanya. Saya kata, ya.. lepas tu hasilnya... macam kat bawah ni.. hehe, habis kepala ikan kerisi semua hilang. 

Cara Siang Ikan Kerisi Paling Betul

Kepala ikan kerisi hilang semuanya.. 😅😅😅 mungkin saya silap beri arahan.

Cara Siang Ikan Kerisi Paling Betul


Cara siang ikan kerisi yang betul


Cara 1:


Belah di atas bahagian badan ikan. Serta keluarkan isi perut ikan melalui di kepala. Dengan cara ini, perut tidak pecah pada bahagian bawah ikan.. Sisik tidak perlu di buang.. bagi mengekalkan kemanisan ikan tersebut. (Basuh sebersih bersihnya ikan tersebut) - kalau saya lebih mudah nak makan bila buang sisik nya. terpulang pada masing-masing


Cara 2:


Gambar hiasan

Selak kepala ikan begitu.. seperti dalam gambar diatas. Ambil pisau, dan letak pisau pada badan ikan serta terus belah perut..

Keluarkan isi perut ikan serta insang ikan nya sekali..Buang segala perut serta kekotoran didalamnya, buangkan sisik ikan sekali dengan cara mengikis sisik ikan (menggunakan pisau yang tajam.)

Akhir sekali,jangan lupa kelar badan ikan itu.. supaya bahan ramuan perapan ikan mudah meresap masuk kedalam dan juga cepat masak.

Selamat mencuba petua atau cara siang ikan yang betul, ikan saiz kecil la ya. Ikan saiz besar-besar lain caranya. Orang kat pasar la yang pandai buat. Kita bayar je..

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close