Cara Bayaran Balik Pinjaman PTPTN Yang Mudah!

aynora nur | 05 February, 2014,9:41 AM |
Advertisement
As-salam,

Mari kita bayar hutang...

Nak selesaikan hutang dengan cepat?? Klik sini
Kita tolong menolong sesama kita...Klik sini


PTPTN...ada yang trauma dengar nama ini? Atau tidur malam dan siang anda dibayangi oleh PTPTN?? Jangan risau ya adik2 dan abang2 serta kakak2 blogger semua...kalau kita bayar on time, tidak ada masalah.  Kalau kita bayar ikut cara ansuran yang ditetapkan kita pun tak rugi apa-apa, yang untung ada, sebabnya kita tak dibelenggu masalah hutang yang tertunggak.

 


Saya nak share dan war-warkan dengan korang semua tentang cara bayaran balik PTPTN yang amat mudah dan fleksibel. Ada macam2 cara yang boleh kita lakukan untuk membuat bayaran balik PTPTN...

Cara Bayaran Balik Pinjaman PTPTN Yang Mudah! 



Kaedah bayaran balik: 

PTPTN memperkenalkan pelbagai kaedah untuk meningkatkan jumlah bayaran balik pinjaman. Pendekatan yang diketengahkan oleh PTPTN adalah dengan menggunakan pelbagai saluran seperti bayaran melalui kaunter bank, kaunter PTPTN, iaitu di One Stop Center (OSC) atau Ibu Pejabat PTPTN, saluran internet dan pejabat Pos Malaysia. Ini jelas membuktikan PTPTN bersungguh-sungguh untuk memastikan peminjam dapat membayar pinjaman mereka dengan cara yang paling mudah dan berkesan. Antara cara diperkenalkan ialah:


  • Melalui potongan gaji


PTPTN bekerjasama dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk memastikan bayaran balik melalui kaedah ini dilaksanakan dengan cekap dan berkesan.
Saluran ini adalah kaedah yang perlu diberikan keutamaan oleh peminjam kerana ia lebih berkesan dan dibayar tepat pada waktu dan menjimatkan masa bagi yang tiada kelapangan kerana sibuk dengan urusan kerja.


  • Melalui Kaunter


PTPTN menjalinkan kerjasama dengan beberapa institusi kewangan bagi memudahkan urusan pembayaran balik pinjaman PTPTN melalui kaunter yang terpilih saja. Antara institusi kewangan dilantik sebagai ejen penerima bayaran balik ialah CIMB Bank (CIMB), Bank Simpanan Nasional (BSN), Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB), Pos Malaysia Berhad dan Ibu Pejabat LHDN.

Bagi peminjam yang memilih membuat bayaran melalui kaedah ini, mereka dikehendaki mengisi slip pembayaran bil yang disediakan oleh institusi kewangan itu setiap kali ingin membuat bayaran balik pinjaman.

Slip pembayaran hendaklah disimpan sebagai bukti pembayaran kerana PTPTN tidak akan mengeluarkan resit rasmi bagi pembayaran yang dibuat melalui ejen, melainkan pembayaran dibuat terus di kaunter PTPTN.


  • Secara On-Line


Kaedah pembayaran lain yang disediakan adalah melalui perbankan internet. Antara institusi kewangan yang dilantik sebagai ejen bayaran balik pinjaman melalui kaedah ini ialah


Semua institusi kewangan di atas mengenakan caj antara 50 sen hingga RM1 bagi setiap transaksi dengan tempoh kemas kini selama tiga hari.

Melalui kaedah ini, peminjam hendaklah mempunyai akaun di bank itu dan seterusnya mendaftar sebagai pengguna perkhidmatan perbankan internet bank itu. Pembayaran melalui kaedah ini tidak dikeluarkan resit rasmi oleh PTPTN. Peminjam hendaklah mencetak resit yang boleh dijana oleh sistem yang disediakan bank berkenaan dan menyimpannya sebagai rujukan dan bukti pembayaran. Caj perkhidmatan akan dikenakan oleh bank berkenaan bagi setiap transaksi dilakukan bagi pembayaran melalui kaedah ini.


  • Melalui FPX 


FPX ialah singkatan bagi Financial Process Exchange iaitu perkhidmatan pembayaran dalam talian yang ditawarkan bank yang turut serta dalam FPX bagi memudahkan pembayaran pinjaman PTPTN. FPX menawarkan pembayaran atas talian yang diproses secara masa nyata (real time) iaitu di mana saja dengan secara langsung mendebitkan terus dari akaun pelanggan.

Bayaran secara perkhidmatan FPX boleh dilakukan di www.ptptn.gov.my. Peminjam boleh membuat pilihan nombor pinjaman yang hendak dijelaskan. Peminjam yang mempunyai akaun BIMB Bank, CIMB Bank, Maybank, Hong Leong Bank atau Public Bank boleh menggunakan cara ini dan caj perkhidmatan RM0.50 dikenakan bagi setiap transaksi.


  • Bayaran Terus


Bayaran balik pinjaman melalui pos boleh dilakukan dengan mengemukakan bayaran dalam bentuk bank deraf atau kiriman wang berpalang saja dan dibayar atas nama PERBADANAN TABUNG PENDIDIKAN TINGGI NASIONAL. Pastikan nombor kad pengenalan dan nama peminjam ditulis dibelakang bank deraf/kiriman wang itu. Manakala bayaran TUNAI atau segala urusan berkaitan bayaran balik pinjaman boleh dilakukan di kaunter PTPTN di alamat:


One Stop Center PTPTN , 
Unit 1 & 2A, 2B Level 2, 
Stesen Sentral Kuala Lumpur, 
50470 Kuala Lumpur 

atau 

Ibu Pejabat PTPTN, Tingkat 6, 
Wisma Chase Perdana Off Jalan Semantan, 
Damansara Heights 
50490 Kuala Lumpur.



  • Pengeluaran Akaun II KWSP 


Peminjam PTPTN boleh membuat pengeluaran caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk membayar balik pinjaman. Bagi pengeluaran oleh ahli (bagi peringkat Diploma dan Ijazah), perjanjian mestilah bertarikh 2 Januari 2000 ke atas. Bagi pengeluaran oleh ibu bapa, perjanjian pinjaman mestilah bertarikh April 2001 dan ke atas untuk peringkat ijazah, manakala bagi peringkat diploma, perjanjian pinjaman mestilah bertarikh 17 Januari 2006 ke atas. Semua syarat pengeluaran ditetapkan oleh KWSP.


p/s: orang kata bila nak buat pinjaman mulut manis dan sanggup buat apa saja, tetapi bila bab nak bayar balik, kalau boleh muka pun nak pakai topeng, nak sorok2 supaya orang tak cam kita. Bolehkah begitu? Membayar balik hutang kepada manusia adalah wajib...fikirkanlah!! ~ aynora nur

##Entry republish
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
59 Komen untuk "Cara Bayaran Balik Pinjaman PTPTN Yang Mudah! "

Thanx bro..very informative..

Thank.. Saye nak byar blik dkt ptptn sbnyk rm 4000 satu sem tlah sye gune skrg sye dpt mara.. So sye pening larh coz sye xabis lagi stdy..agak2 lau sye byr trus tiap2 blan y ptptn nie bpew yer??

kalau kita bayar ptptn di kaunter bank islam,macam mana kit hendak tahu brapa baki yg tggl ya?.

kalau kita buat pembayaran balik pinjaman secara ansuran di kaunter bank,bagaimana kita mahu tahu brapa baki yg tggl

boleh cek dalam website ptptn. masukkan no ic dan ni pinjaman. dia akan paparkan penyata.

Guna mozilla firefox, masuk dalam website ptptn, click e-pinjaman, masukkan no ic, click penyata kira2 pinjaman, lepas tu dia akan minta isi ic dan no pinjaman, tapi kalau lupa no pinjaman, sms PTPTN NOPIN[JARAK]NOKP dan hantar ke 33199. Caj yang dikenakan bagi setiap SMS ialah sebanyak RM0.50. bila dah dapat no pinjaman baru boleh buat step yang kat atas tu. pastikan anda guna pelayar mozilla firefox ya.

cmna nk byar on9..nk amek yg mna?

Nak bayar online amat mudah, pergi mana2 bank secara online yang anda ada dan buat maklumat ikut arahan bank anda. sediakan dulu surat tawaran di sebelah anda untuk mudahkan urusan. biasanya maklumat online diperlukan seperti no surat tawaran, IC dan jumlah pinjaman.

contohnya jika guna maybank2u, click pada create third party account transfer dan ikut arahan satu persatu

SILA IKUT CARA DAN JADUAL BAYRAN BLIK SEMASA DALAM LETTER OFFER DULU. BOLEH KURANGKAN BULANAN TAPI KENA BUAT RAYUAN KAT PTPTN TULIS SURAT DAN BAGI REASON...TQ

amik dip tp belajar tak abis ptptn sempat 1 sem jah..boleh ke nak bayar melalui kwsp???

boleh, dengan syarat surat tawaran PTPTN masih ada dan bayaran dibuat atas nama PTPTN. Hanya akaun 2 sahaja ya...utk info lanjut boleh layari KWSP online.

Saya suka design blog. Saya baru belajar membuat blog. Apa software u pakai nak bina blog ini. Saya ada membeli domain dan hosting dari exabyte tapi tak tahu nak connect blogspot saya dengan domain baru...boleh bantu? tolong emel saya ke kugirija@gmail.com. thanks

Hi annonymous, saya guna Thesis Blogger Template for blogspot. kalau nak, boleh klik kat link hujung bawah kanan blog saya ni. Kalau nak transfer blogspot to new domain under exabytes saya tak reti, sebab saya guna domain beli dari google, so direct transfer..

TQ.

sy pnjam ptptn.. tp x abis study..sempat 2 sem jew.. nk byr cmne ye,,,pening... huhuhu..

pinjam ptptn awak memang kena bayar balik, jika gagal akan diblacklist oleh ptptn. saya cadangkan awak tulis surat rayuan kepada ptptn untuk kurangkan jumlah bayaran balik, dan bagi sebab kenapa tak habis belajar.

biasanya kalau diberi diskaun, awak kena jelaskan secara lump sum, cuba berbincang dengan pihak ptptn, ok.

adoiii dik oii, si anymous ni bukan cakap tak mau bayar balik pun, dia cuma cakap macam mana nak bayar? cakap yang berkenaan dah la dik aynora ;)

klu melalui kaunter pa no akaun ptptn?

Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar bil-bil anda wanita dan puan-puan bimbang tidak lebih kerana bantuan anda berada di sini sekarang, anda perlu gembira dan hubungi kami melalui e-mel sebagai johnlutherloanfirm@gmail.com supaya kita boleh meneruskan dan menawarkan pinjaman anda tanpa apa-apa membuang masa,
dialu-alukan berkaitan
mr Luther.

Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar bil-bil anda wanita dan puan-puan bimbang tidak lebih kerana bantuan anda berada di sini sekarang, anda perlu gembira dan hubungi kami melalui e-mel sebagai johnlutherloanfirm@gmail.com supaya kita boleh meneruskan dan menawarkan pinjaman anda tanpa apa-apa membuang masa,
dialu-alukan berkaitan
mr Luther.

nk tau.. mcm mna nk dptkn balik no pin ptptn? nk kna kol ptptn jugak ke? ke ade cara len?

mcm mna nk tau num pin ptptn? nk kna call ptptn jugak ke? ke ade cara len?

hello tuan-tuan dan puan-puan, muda dan tua, saya tidak anda mempunyai masalah bahawa wang boleh menyelesaikan, anda tidak perlu bimbang lagi okay, apa yang anda perlu lakukan adalah untuk menghubungi kami sekarang melalui e-mel sebagai johnlutherloanfirm1@gmail.com
supaya kita boleh membantu anda okay .....
dialu-alukan kita suka anda ...
berkaitan
Encik Luthera

Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak? Jika ya hubungi kami di (excelservices.managementonline@gmail.com) untuk informasi lebih lanjut .

Nama :
jumlah :
durasi :
Pin Telepon :
negara :

menawarkan pinjaman

Kalau belajar x abis boleh guna KWSP akaun 2 tak? Kalau boleh, Bagaimana caranya?
TQ

kalau saya abis belajar (di berhentikan separuh jalan) bolehkah saya buat pembayaran melalui pemotong KWSP akaun 2, kalau boleh tolong bagai tau caranya.
TQ

Halo , saya Mrs Becky Ovia , pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberi hidup waktu peluang pinjaman . Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak untuk melunasi hutang-hutang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman modal untuk meningkatkan bisnis Anda ? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya ? Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek ? mencari lagi karena kita di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu . Kami Pinjaman dana kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan , yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan , berinvestasi pada bisnis pada tingkat 2 % . Saya ingin menggunakan media ini untuk menginformasikan bahwa kami memberikan bantuan handal dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman . Jadi hubungi kami hari ini melalui email di : (beckyovia99@live.co.uk)

Assalamualaikum . ehh cantiknya blog dah bertukar wajah ye. nice sharing cara nak balik pinjaman. mujur sheila tak sambung belajar, kalau tak beban gak nak bayar balik ni >______<

Dear Sheila...akak ada baca review blog ini yg awak buat, nice and akak ada ikut mana yang baik. TQVM ya...

Alhamdulillah akk da habis bayar....



Are you seeking for a loan and never get it? Here come to the solution of all your financial problem's applied for personal and business loan today with LAPO loan Company at 3% interest rate from 1 to 10 year repayment.loan ranging from $5000 to $5,000,000.00,for more information apply now via email (liftabovepovertyloans2014@gmail.com). Contact email... liftabovepovertyloans2014@gmail.com website.....http://www.lapo-nigeria.org

Halo, saya Mrs Becky Ovia, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberi hidup pinjaman kesempatan waktu. Apakah Anda memerlukan pinjaman mendesak untuk melunasi hutang-hutang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman modal untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek? mencari lagi karena kami berada di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan dana kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, berinvestasi pada bisnis pada tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk menginformasikan bahwa kami memberikan bantuan handal dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email di: (beckyovia99@live.co.uk)

jika Anda membutuhkan pinjaman mendesak dan tulus untuk membayar tagihan Anda kembali kepada kami sekarang melalui email sebagai johnlutherloanfirm1@outlook.com dan kami dapat membantu Anda keluar dengan pinjaman
terima kasih
salam

Adakah anda sedang mencari pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi , pinjaman rumah, kereta
pinjaman, pinjaman pelajar , pinjaman penyatuan hutang, pinjaman tanpa cagaran, usaha
modal, dan lain-lain .. Atau telah anda menolak pinjaman oleh bank atau kewangan
institusi untuk satu atau lebih reasons.You di tempat yang betul untuk
penyelesaian pinjaman anda ! Saya seorang pemberi pinjaman swasta, saya memberi pinjaman kepada
syarikat dan individu pada kadar faedah yang rendah dan berpatutan
2%. Faedah. Sila hubungi kami melalui e-mel divinegraceloanfirm@gmail.com

PEMINJAM 'S DATA S

1 ) Nama Penuh : .......................................................
2 ) Negara: ...........................................................
3 ) Alamat : ..........................................................
4) Negeri : ..............................................................
5) Seks : ................................................................
6) Status perkahwinan: .................................................
7) pendudukan: .....................................................
8) Nombor Telefon : ................................................
9) kedudukan Pada masa ini di tempat kerja: .....................
10 ) Pendapatan Bulanan: .............................................
11) Jumlah Pinjaman Diperlukan : .....................................
12) Tempoh Pinjaman : ................................................
13) Tujuan Pinjaman : ............................................
14) Agama: ........................................................
15) Pernahkah anda memohon sebelum ....................

terima kasih,
Puan Elizabeth Taylor

Anda perlu uang untuk memulai bisnis Anda sendiri
silahkan hubungi kami karena kami memberikan kredit kepada perusahaan-perusahaan swasta
dan perusahaan di bawah jelas dan dimengerti
syarat dan kondisi. Hubungi kami dengan email ini jackbransonloanfirm@gmail.com
DIBUTUHKAN jumlah pinjaman:
Tujuan pinjaman:
seks:
nama:
ADDRESS:
PHONE:
Status pernikahan:
AGE:
posisi:
Monthely PENGHASILAN:
COUNTRY:
Email jackbransonloanfirm@gmail.com...

Selamat siang,
Apakah Anda membutuhkan pinjaman atau ditolak oleh bank di sini adalah kesempatan bagi Anda untuk menjadi bahagia lagi Firm Loan Global sini untuk mengakhiri semua masalah dan khawatir,
Kami menawarkan pinjaman kepada individu, perusahaan dan badan usaha berbadan hukum dengan bunga 2% dalam jangka panjang dari 1-40 tahun. jumlah minimum yang dapat dipinjam $ 1,000.00 dolar AS untuk maksimal $ 10.Million. kita disahkan oleh Pemerintah Federal sangat negara ini untuk memberikan pinjaman on line orang yang tertarik dapat menghubungi kami via Email: globalloanfirm101@gmail.com,
jangan ragu untuk mengajukan pertanyaan apapun,

kami menunggu respons yang cepat dan permintaan,

terima kasih

Halo, saya Mrs Anita Grava, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberi hidup pinjaman kesempatan waktu. Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek? mencari lebih karena kita di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan dana kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, berinvestasi pada bisnis pada tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk menginformasikan bahwa kami memberikan bantuan handal dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email di:
(anitagrava@live.co.uk)

Pernahkah Anda berpikir untuk mendapatkan penyedia pinjaman yang sah di mana Anda ingin
untuk menginvestasikan kembali dividen setelah banyak? Ambil waktu hidup keuangan
menawarkan dan bisnis, pendidikan, perumahan dan pembangunan memberikan tumpangan.
500 sampai 200,0000,000 dari mata uang apapun pilihan Anda dengan maksimal 30 tahun pada 2,0%. bunga.

Pemohon yang terhormat,

Jika Anda tertarik silakan hubungi kami johnnywilliams45@hotmail.co.uk


Pak Johnny Williams (MD).
Pinjaman / Penyedia Keuangan.
© 2014.

Hari yang baik anda semua saya Puan Dora, yang sah bereputasi & syarikat bertauliah
 pinjaman Lender . Kami pinjaman wang kepada individu pada kadar 3%, yang memerlukan bantuan kewangan. Adakah anda mempunyai kredit yang tidak baik atau anda memerlukan wang untuk membayar bil? Kami mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa saya memberikan bantuan penerima Dipercayai sebagai
 kami akan senang untuk menawarkan pinjaman. Tiada pemeriksaan kredit , 100% Jaminan. Mel Syarikat kami
 adalah smithjamesdsolution@gmail.com pemohon willstart pembayaran balik pinjaman masa mana-mana syarikat dan dia / dia bersetuju , selepas pinjaman telah dipindahkan kepada dia / dia . Kegagalan untuk membayar balik pinjaman pada ini tarikh / tempoh yang dijangkakan, tindakan undang-undang akan diambil terhadap pemohon itu melalui peguam kami dengan segera. Pemohon yang tidak dapat bertemu dengan
bayaran balik yang akan diberikan 1 tahun lebih sebagai tempoh sebelum tindakan undang-undang akan diambil.
Butir-butir : Peminjam perlu menyediakan salah satu daripada yang berikut: -A Lesen Pemandu , Satu pasport Antarabangsa , Atau Kad Pengenalan yang sah yang mempunyai nama / beliau . Anda dikehendaki untuk mengisi borang di bawah sebelum kita boleh meneruskan pinjaman anda.

 BORANG PERMOHONAN PINJAMAN :

Nama Pemohon : ...............
Alamat: ................
Bandar: .......................
Negeri : ........................
Negara: ....................
Jantina : ......................
Status Perkahwinan: ................
Umur: ..........................
Pekerjaan: ...................
Kadar pendapatan: ...................
Beritahu : ...........................
Nombor Pejabat: ................
Bimbit: .......................
Jumlah Diminta : ...............
Pinjaman Duration: ..................
Pinjaman Tujuan .....................


selepas
 mengemukakan Borang Permohonan Pinjaman, anda boleh mengharapkan
 jawapan awal kurang daripada 24 jam dan pembiayaan
 dalam 42-84 jam selepas menerima maklumat yang kita
 perlukan dari anda menghubungi email syarikat kami di westccostloan01@gmail.com


Salam
Dr smith

hello

yang anda perlukan dan pinjaman segera untuk membayar hutang anda? Adakah anda telah dinafikan pinjaman daripada Bank? Atau adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar bil-bil atau menubuhkan anda
syarikat? bimbang tiada lagi, membantu anda datang sekarang, syarikat Mr.mhay merupakan pinjaman yang firma pinjaman yang menawarkan semua jenis pinjaman kepada orang-orang, firma yang berada dalam memerlukan pinjaman dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2% menghubungi kami melalui e-mel: credithome@blumail.org

BORANG PERMOHONAN PINJAMAN

Nama Penuh:
Jumlah Diperlukan sebagai Pinjaman:
Tempoh pinjaman:
Nombor Telefon:
negara:
State / Province:
Pendapatan Bulanan:
Status perkahwinan:

menanti balas anda tidak lama lagi

Encik mhay burialla

Butuh suasana pinjaman pribadi atau bisnis untuk berbagai keperluan? Jika demikian, hubungi kami melalui e-mail ... johnpaulsonloanfinance@gmail.com
nama:
Proporsi:
durasi:
negara
tujuan:

Selamat siang,

Saya Abdulhamid Musa pemberi pinjaman pinjaman Abdulhamid FINANCE, Kami menawarkan pinjaman pribadi dan bisnis dengan modal dasar antara jumlah 1,000.00 ke 300.000.000,00 Dolar AS, Euro Eropa atau Poundsterling untuk individu, perusahaan dan badan usaha berbadan hukum, terlepas dari status perkawinan mereka, jenis kelamin, agama, lokasi, tetapi harus berarti hukum pembayaran kembali pinjaman dalam waktu yang ditentukan dan harus layak kepercayaan dengan tingkat bunga serendah 3%.
email: abdulhamidfinance@yahoo.com

RINCIAN PEMOHON

* Nama pemohon:
* Negara:
* Jenis Kelamin:
* Status pernikahan:
* Umur:
* Jumlah Pinjaman:
* Pinjaman Jangka waktu:
* Pendapatan Bulanan:
* Pekerjaan:
* Tel:
* HP:
* Jumlah pertanyaan:
* Apakah Anda berbicara bahasa Inggris?
* Apakah Anda diterapkan sebelumnya?

kami menunggu respon mendesak Anda.

Hormat kami,
Mr Abdulhamid
M / D Abdulhamid Keuangan

Butuh pinjaman mudah untuk membayar tagihan Anda jika demikian, kirimkan e-mail melalui: johnsonleehloaninvestment@gmail.com informasi di bawah

Nama Lengkap:
Jumlah yang dibutuhkan:
durasi:
Negara:
Telepon:

Apakah Anda memerlukan pinjaman mudah untuk membayar tagihan Anda jika ya email kami melalui:? Johnsonleehloaninvestment@gmail.com dengan informasi yang di bawah

Nama Lengkap:
Jumlah Dibutuhkan:
durasi:
Negara:
Telepon:

Hello Orang Terkasih,

Saya Ibu maria omer menulis surat ini karena benar-benar am bersyukur atas apa Mrs.maria omer lakukan untuk saya dan keluarga saya, ketika saya pikir tidak ada harapan dia datang dan membuat keluarga saya merasa hidup kembali dengan memimpin kita pinjaman bunga rendah tingkat 3% saya tidak pernah berpikir bahwa masih ada lender pinjaman asli di Net tapi saya terkejut saya mendapat pinjaman saya tanpa membuang banyak waktu, jadi jika Anda berada di luar sana untuk mencari pinjaman dari setiap jumlah saya ingin Anda untuk mengirim email VIA (c) saya berharap Anda semua sukses

salam
Mrs maria omer

kontak untuk 3% aman dan tanpa jaminan pinjaman.

meminjam pinjaman jumlah dari $3.000 untuk maksimum jumlah dari $3.000,000.

untuk lebih Info email.
rajendrakumar@qq.com

Apakah Anda membutuhkan pinjaman? atau butuh pinjaman untuk memulai bisnis, dan jika demikian, silahkan hubungi kami di: jeamwhiteloan@gmail.com

nama:
Jumlah pinjaman yang dibutuhkan:
negara:

Apakah Anda membutuhkan pinjaman? atau butuh pinjaman untuk memulai bisnis, dan jika demikian, silahkan hubungi kami di: jeamwhiteloan@gmail.com nama: Jumlah pinjaman yang dibutuhkan: negara:

Salam nak tanya.. kes saya.. saya xdpt blajar.habis.. smpi diploma 3 semester shaja dsbbkn masalah kluarga.. sya pinjam tahun 2002 dan bhenti Blajar .2004 dan jumlah pinjaman yg sya dh guna rm7500.00.. diantara 2005 ke 2006 sya Ambil Kelas mlm utk stpm dimana Siang sya kerja Jual jagung.. pndapatan xseberapa utk byar lumpsum yg Diminta ptptn Sbb xhabis Blajar.. dan tahun 2006 sya bjaya smbung dgree di ipta.. tp pbiayaan.ptptn xdpt dibuat Sbb sya kna selesaikn dlu hutang lama.. scara lumpsum.. mana la Ada duit... 2011 sya dh grad.. n Smpi Skrg Sya sdg usaha kmpul duit utk byar lumpsum yg diminta.. tp mkin Btmbh.. dlu yg 7500 dh jd 16k.. jd Mcana cara nk bayar lumsum tu... ? Gaji cuma 2k kereta 2nd hnd..rmh Sewa.. mkn pki ank nk.kna byar.. loan susah approved.. kwsp akaun kdua pon tak cecah 6k lg sbb keja baru 2 tahun lbh... Ada Cara tak Nk bayar? Linda

Dear Linda, pergi ke cawangan PTPTN yang terdekat segera. Berbincang dengan pegawai yg berkenaan. Semoga masalah anda dapat diselesaikan.

saya perlu pinjaman mendesak sekarang / 2015

Mendapatkan pinjaman islamic Anda hari ini di 2% bunga terlambat.
pls ketat untuk membantu muslim yang membutuhkan pinjaman.
3.000 $ - 1.000.000 $
hubungi islamicloanss@gmail.com

Halo,

Untuk benar memperkenalkan diri, saya Mr Christian Wagner pemberi pinjaman pribadi saya memberikan pinjaman pada tingkat bunga 3%. Ini adalah kesempatan keuangan di depan pintu Anda langkah, berlaku hari ini dan mendapatkan pinjaman cepat Anda. Ada banyak di luar sana mencari peluang keuangan atau bantuan seluruh
tempat dan masih belum mereka tidak mampu untuk mendapatkan satu. Tapi ini adalah kesempatan keuangan pada langkah pintu dan dengan demikian Anda tidak mampu untuk lewatkan kesempatan ini. Layanan ini membuat baik individu, perusahaan, bisnis pria dan wanita. Jumlah pinjaman berkisar tersedia dari setiap jumlah pilihan Anda Untuk informasi lebih lanjut hubungi kami melalui email: christian_funds@hotmail.com

INFORMASI PERTAMA YANG DIPERLUKAN

Nama lengkap:
Personal Nomor Telepon:
negara:
alamat:
negara:
Umur:
Apakah Anda diterapkan sebelum ?:
Status pernikahan:
Jumlah pinjaman yang dibutuhkan sebagai pinjaman:
Durasi Pinjaman:
pekerjaan:
Gaji perbulan:

Saya dengan senang hati menunggu respon cepat Anda,

Salam hangat,
Mr Christian Wagner

Salam Mohd Edwan.. bagaimana urusan bayaran balik ptptn..

saya hadapi kes yg sama seperti En Mohd Edwan.. agak rungsing dengan masalah ini..

boleh kongsikan dengan saya..
pastryboyz@gmail.com

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top