Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Disebalik PRU 13 | Ada Perjanjian Rahsia Yang Gagal?

Disebalik PRU 13 | Ada Perjanjian Rahsia Yang Gagal? | JAKARTA, Indonesia - Seorang bekas Naib Presiden Indonesia yang mempunyai pengalaman menjadi orang tengah menangani perjanjian damai telah menuduh pemimpin pembangkang Malaysia Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI) gagal mematuhi perjanjian rahsia untuk menghormati keputusan pilihan raya umum Malaysia pada 5 Mei lalu.Jusuf Kalla mendedahkan perjanjian pra-pilihan raya tersebut dalam satu temu bual dengan The Wall Street Journal, ketika kempen bantahan awam sedang dilakukan oleh DSAI yang mendakwa Barisan Nasional melakukan penipuan undi secara meluas. Pada Pilihan raya umum 5 Mei yang lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Barisan Nasional kembali meneruskan pemerintahan setelah berjaya dalam PRU ke 13 iaitu yang paling sengit dalam sejarah.

Jusuf Kalla berkata lagi bahawa kedua-dua calon tersebut yang dikira sebagai kawan lama beliau dalam politik, telah membuat perjanjian bertulis pada bulan April 2013 bagi mengelakkan serangan peribadi antra satu sama lain semasa berkempen dan seterusnya menerima apa sahaja keputusan yang bakal diumumkan. Menurut Jusuf Kalla, perjanjian itu dicadangkan oleh Anwar sendiri.

Seterusnya, Anwar Ibrahim mengakui beliau telah membuat perjanjian dengan Najib Razak, dengan Jusuf Kalla sebagai pengantara, tetapi berkata perjanjian itu terbatal kerana Barisan Nasional sendiri tidak menjalankan kempen tersebut dengan telus.

Bacaan selanjutnya sila klik pautan berikut:

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323336104578503170302457636.html

Sekadar mengikuti dan membaca perkembangan berita di atas. Benarkah wujud perjanjian rahsia tersebut? Atau ia sekadar satu propaganda daripada akhbar asing bagi mengeruhkan lagi keadaan? Masa bakal menentukan...aynora.nur

Read More ....


Post a Comment

1 Comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close