Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Bacalah Doa Ini Bila Ditimpa Musibah

Doa Bila Ditimpa Musibah | Musibah itu banyak bentuknya dan antara yang paling menganggu emosi adalah apabila diuji dengan kematian orang yang tersayang. Musibah adalah ujian, untuk menguji setiap orang yang beriman kepada Allah untuk percaya kepada Qada' dan Qadar. Memang susah untuk menerima musibah dengan lapang dada tetapi bila kita berpegang kepada rukun iman, insyaa Allah kita akan redha. 

Musibah secara ringkasnya ada tiga iaitu kafarah, bala dan Ibtila' (iaitu musibah yang dikenakan pada orang baik ketika dia melakukan kebaikan). Itu tanda Allah kasih..wallahua'lam..

Bala pula adalah satu bentuk ujian yang dikenakan ke atas orang jahat yang melakukan kejahatan. Allah datangkan musibah itu sebagai hukuman di dunia sebelum dihukum dengan lebih berat di akhirat. Dengan kemurkaan-Nya Allah turunkan kesengsaraan di dunia, sebelum orang itu diazab di neraka. Orang yang begini akan disiksa dua kali, pertama di dunia, kedua di akhirat.

Ringkasnya, bala ialah bentuk ujian ke atas"orang jahat yang buat jahat". Umat Nabi Nuh yang ditenggelamkan banjir, Firaun yang ditenggelamkan di Laut Merah, Namrud yang dibunuh nyamuk, Qarun yang ditelan bumi adalah antara mereka yang ditimpa bala di dunia terlebih dulu sebelum siksa di akhirat. Firman Allah SWT: "Dan jika mereka berpaling, niscaya Allah akan azabkan mereka dengan azab yang pedih di dunia dan di akhirat." (Surah At-Taubah 9:74)
"Maka masing-masing (mereka) Kami siksa disebabkan dosanya, maka antara mereka Kami kirimkan kepada mereka hujan batu kerikil dan ada antara mereka yang ditimpa letupan suara yang menggempakan bumi, dan ada yang Kami tenggelamkan di dalam laut, dan ingatlah Allah sekali-kali tidak menganiaya mereka,akan tetapi merekalah yang menganiayadiri mereka sendiri."(Surah Al-'Ankabut29:40) 


Doa Bila Ditimpa Musibah


Dalam Shahih Muslim, disebut Bab Doa Ketika Ditimpa Musibah, salah satu hadithnya ialah:

Dari Ummu Salamah, aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda, “Tidaklah seorang muslim ditimpa musibah, lalu dia mengucapkan doa yang diperintahkan oleh Allah, melainkan Allah akan menggantikannya dengan sesuatu yang lebih baik dari yang hilang.”

Gambar Doa Bila Ditimpa Musibah
Doa Bila Ditimpa Musibah


Doa Bila Ditimpa Musibah Dalam Rumi

Inna lillahi wa inna ilaihi roji’un. Allahumma ajurni fi mushiibati wa akhlif li khairan minha

Maksudnya: 

(Sungguh kami hanya milik Allah dan kepada-Nya kami kembali. Ya Allah, berilah aku pahala kerana musibah yang menimpaku ini dan gantikanlah untukku dengan sesuatu yang lebih baik daripadanya.)

Selamat membaca doa yang berguna di atas iaitu doa bila ditimpa musibah. Semoga anda yang sedang ditimpa musibah mendapat lebih motivasi dan lebih tenang meneruskan kehidupan.

Rujukan:

1) 3 Jenis Musibah

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close