Header Ads

Biskut Raya Kuih Bangkit Kelapa Bulan Cara Cikgu Azlina Ina


Teruskan baca info dan tips terbaik ini.. Biskut Raya Kuih Bangkit Kelapa Bulan Cara Cikgu Azlina Ina
Cara Buat Biskut Raya Kuih Bangkit Kelapa Bulan Cara Azlina Ina. Dalam kegembiraan sebab tak payah pergi kerja, maka saya pun cari apa lagi sebab yang boleh buat saya happy. Tak mau stress la.. kan, kita kena happy walau #stayathome dan #covid19 harap cepat dinyahkan dari muka bumi ini dengan kekuasaan Allah SWT. Aamin. Okay, kegembiraan antaranya bagi saya adalah apabila dapat tengok resepi buat kek atau kuih muih dari FB Cikgu Azlina Ina. Ya Allah, ternganga tengok kek-kek dan biskut raya dia buat. Yang best, beliau tak kedekut ilmu. Alhamdulillah. Semoga Allah perluaskan lagi rezeki cikgu Azlina Ina yang pandai buat kek dan kuih muih.

Biskut Raya Kuih Bangkit Kelapa Bulan Cara Cikgu Azlina Ina


So, saya akan share resepi dari FB Cikgu Azlina Ina iaitu resepi biskut raya bangkit kelapa rangup, yang paling sedap dan popular di kalangan peminat kuih raya ya..

Resepi Biskut Raya Kuih Kelapa Bulan Rangup Cara Azlina Ina


Bahan-bahan:

250 gm butter
1 cawan gula kastor
Sedikit esen vanila
1 biji telur
Secubit garam (hihi)

Bahan kering:

2 cawan kelapa parut segar (disangai - goreng tanpa minyak)
2 1/2 cawan tepung ubi
1 1/2 cawan tepung gandum
5 sudu besar serbuk santan
1/2 cawan coklat rice

Cara Buat Biskut Raya Kuih Kelapa Bulan Cara Cikgu Azlina Ina


Marilah kita belajar buat kuih raya pulak, kali ni dari ilham cara cikgu Azlina Ina, nama kuih raya kita adalah Kuih Kelapa Bulan. Kuih bangkit kelapa tu.. hehe

Langkah 1:

Biskut Raya Kuih Kelapa Bulan Cara Cikgu Azlina Ina

Langkah 2:

 

Langkah 3: 


Langkah 4:

Biskut Raya Kuih Kelapa Bulan Cara Cikgu Azlina Ina 

Langkah 5:

 

Langkah 6: 


Langkah 7:


Langkah 8;

 

Langkah: 9


Langkah 10:

Biskut Raya Kuih Kelapa Bulan Cara Cikgu Azlina Ina

Iya kekawan, ada 10 langkah buat kuih bangkit kelapa yang saya print screen dari FB cikgu Azlina Ina. Sesiapa nak buat dipersilakan. Cikgu Azlina Ina dah benarkan sesiapa saja share dan pakai resepi yang dia bagi ya. Moga rezeki cikgu melimpah ruah tak berhenti-henti kerana niat ikhlasnya itu. Aamiin..

Nota:

Kelapa parut tu kena sangai (goreng tanpa minyak) bagi mengelakkan kelapa itu cepat basi dan menjadikan kuih bangkit mudah berkulat.

Ringkasan Cara mudah buat kuih bangkit kelapa bulan;


✅ gula+mentega/ butter (putar hingga kembang)

✅ masukkan telur + secubit garam (putar kejap)

✅ masukkan baking powder (putar kejap)

✅ satukan tepung ubi+tepung gandum+kelapa kering dalam bekas

✅ masukkan bahan putar tadi sedikit demi sedikit dan uli, rehatkan doh sejam

✅ cetak ikut bentuk yang anda suka (asal biskut ni memang bentuk bulan sabit)

✅ sapu telur yang diwarnakan tadi dan tabur coconut toasted, jika suka

✅ bakar 30min suhu 160° (ikut oven masing2 juga)

✅ siap. Simpan dalam bekas kedap udara

Saya share kan cara ringkas ni, buat rujukan tambahan bagi anda yang tak berapa faham dengan print screen resepi cikgu Azlina Ina di atas. ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

No comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.