Header Ads

Masak-Masak Raya, Jadi Ke Tak Jadi??


Teruskan baca info dan tips terbaik ini.. Masak-Masak Raya, Jadi Ke Tak Jadi??
Masak-Masak Raya, Jadi Ke Tak Jadi?? Salam aidilfitri kepada pembaca blog kecil ni, semoga hari raya merapatkan silaturrahim sesama kita dan selalu dalam rahmat Illahi. Bagaimana raya anda tahun 2020 ni? Lain banyak kan? Kita raya dengan norma baru, kita jaga kita dan #dudukrumahje..

Namun walau beraya di rumah je, makanan tetap kena hidang atas meja. Kalau raya sebelum ni ada ketupat, lemang, rendang, sayur lodeh, kuah kacang dan banyak lagi. Tahun ni pun kena sama. Walau tak pandai masak, kita kena kuat semangat main masak-masak.. hehe


Masak-Masak Raya, Jadi Ke Tak Jadi??


Antara juadah raya yang saya masak sendiri adalah sayur lodeh, ayam masak kicap bersantan (style bonda saya) dan nasi impit. Haha.. bukan ketupat ya, nasi impit je. Sebab kalau buat ketupat sendiri, belum tentu raya ketiga boleh siap ya.. hehe

Alhandulillah.. walau masak sendiri dengan keadaan sedang berpuasa, entah rasa jadi atau tidak, kita redha je la ya..


Menu pertama : Sambal goreng jawa, tapi tak la jawa sangat. Hehe, korang rasa yang ini saya masak ke? Tidak.. saya order mintak orang masakkan.. saya belum pass lagi masak sambal goreng jawa, belum habis menurun ilmu dari bonda tersayang.


Sayur lodeh.. : siapa yang masak ni? Hmm.. saya lah. Yang ini saya pass sangat hinggakan anak saya makan tak cari lauk lain. Dengan sayur lodeh je dia boleh bertambah makan..


Rendang daging : siapa yang masak ni? Hmm.. bukan saya. Order juga dengan orang lain. Saya belum confident nak masak rendang daging then tukar-tukar hidangan dengan jiran sebelah. Huhu..


Ayam masak kicap bersantan : Ouch!! Siapa masak ni? Macam sedap je. Haha.. saya la, siapa lagi. Memang sedap ya kekawan, hinggakan 1 ekor setengah ayam, yang tinggal tak sampai 10 ketul di pagi raya.. macam mana tu?? Siapa yang meratah ayam agaknya??

Selain itu ada juga hidangan kuah kacang. Yang itu pun saya order. Pinjam dapur orang lain.. hehe, sebab saya tahu kalau saya yang masak memang fail. Rasa dia lari..

So, kalau korang dapat rezeki boleh jamah hidangan yang sama seperti raya sebelum ini, bersyukurlah. Ingat pada yang susah.. jika ada kemampuan lebih, hulurkan bantuan dan sedekah anda demi kegemhiraan bersama.

Semoga raya kita tahun ini lebih bermakna dan diredhai oleh Allah SWT.


2 comments:

  1. Salam aidilfitri 2020, maaf zahir batin #staysafe #stayhome

    ReplyDelete
  2. Selamat hari raya PKPB
    Maaf zahir batin ya!

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.