Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Berdoa Dengan Asmaul Husna al Haadii

Berdoa Dengan Asmaul Husna al Haadii. Al Haadii ertinya Yang Maha Pemberi Petunjuk. Maha Memberi Hidayah/ Yang Memimpin dan Memberi Pertunjuk – Ia memimpin hamba-hambaNya menuju kejayaan serta mengarahnya berbakti kepada manusia, iaitu memberikan jalan yang benar kepada segala sesuatu agar berterusan adanya dan terjaga kehidupannya.

Maka berdoalah dengan asmaul husna al Haadii ini demi mendapatkan apa yang kita harapkan, kemuliaan di dunia dan akhirat. Insyaa Allah. Mintalah kepada yang Maha Kaya, kerana dia pemberi rezeki yang Maha Pemurah. Lagi satu, Allah Maha Mengabulkan dan memperkenankan doa hamba-hambaNya terutama mereka yang teraniaya dan dizalimi. Samada lambat atau cepat..


Digalakkan berdoa dengan asmaul husnaa dan berdoalah dengan ikhlas serta merendah diri serta mengikut sunnah yang diajarkan. Insyaa Allah doa-doa kita dimakbulkan. Nama-nama Allah yang 99 adalah nama yang mulia dan menunjukkan Allah SWT berkuasa atas sesuatu mengikut nama-namanya yang mulia itu.

Katakanlah: "Serulah Allah atau serulah Ar-Rahman. Dengan nama yang mana saja kamu seru, Dia mempunyai al asmaaul husna dan janganlah kamu mengeraskan suaramu dalam solat mu dan janganlah pula merendahkannya dan carilah jalan tengah di antara kedua itu".(Q.S. Al-Isra:110)

Dialah Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Dia mempunyai Asmaul Husna (nama-nama yang baik). – (Al-Quran, Surah Thaa-Haa : 8)

Apabila kita menyebut atau berdoa dengan asmaul husnaa, ia mempunyai pengaruh dan manfaat yang amat besar dan hebat sekali bagi pekerjaan yang sedang kita lakukan. Itulah sebabnya kita digalakkan berdoa dengan al asmaul husnaa ini.

Cara-Cara berdoa dengan asmaul husna | Al Haadii


1. Baca ayat kalimah di bawah ini terlebih dahulu:


Berdoa Dengan Asmaul Husna Al Haadii


2) Kemudian baru di baca asmaul husnaa yang berikut:Ya Haadii  = 7 kali


Ertinya : 


Al HAADII - Maha Memberi Hidayah/ Yang Memimpin dan Memberi Pertunjuk – Ia memimpin hamba-hambaNya menuju kejayaan serta mengarahnya berbakti kepada manusia, iaitu memberikan jalan yang benar kepada segala sesuatu agar berterusan adanya dan terjaga kehidupannya.

Fadhilat asmaul husna al Haadii 


a) Bagi sesiapa yang dalam perjalanan ke suatu tempat tertentu, kemudian ia tersesat, hendaklah ia memohon petunjuk Allah dengan memperbanyakkan zikir ‘Ya Haadiy’ ini, InsyaAllah akan diberikan pertolongan Allah akan cepat lepas dari kesesatan tersebut.

b) Sesiapa menyebut asma ‘Ya Haadiy’ berulang-ulang secara istiqamah, InsyaAllah akan memperoleh ilmu makrifat dan pengetahuan rohani.

c) Sesiapa yang menadahkan kedua tangannya seperti berdoa merenung ke arah langit dan menyebut ‘Ya Haadiy’ sebanyak 7 kali, kemudian menyapu tapak tangan kemuka, Insya Allah akan dikurniakan hidayah dan memudahkan pergaulannya bersama orang-orang soleh dan taat.

Ingatlah! Berdoa dengan yakin. Jangan main-main. Kerana Allah Maha Mengetahui yang nyata dan yang tersembunyi.

3) Kemudian setelah selesai membaca asmaul husnaa di atas, lalu teruskan membaca kalimah seperti di bawah ini:


Berdoa Dengan Asmaul Husnaa Al Baa'itsu

4) Akhir sekali berdoalah untuk perkara yang dihajati dengan penuh keyakinan, khusyuk dan tawadduk hanya kepada Allah. Allah Maha Mendengar doa hamba-hambaNya. Lakukan dengan penuh pengharapan dan keyakinan.

Berserahlah kepadaNya, bersabar menunggu doa-doa kita dimakbulkan. Pada masa yang tepat. Jangan pernah jemu memohon kepada Allah. Orang yang banyak berdoa adalah orang yang paling bijak. Fikirkanlah...

Semoga bermanfaat.

Rujukan:

1. Himpunan ayat-ayat al-Quran dan Khasiat Bismillah, Surah al-Fatihah, ayatul Kursi, Surah al-Ikhlas dan Surah al-Qadr & Asmaul Husnaa - Muhfudli Sahli

2. Shafiqolbu.wordpress.com

3. Blog Ibnu Hasan Site


 

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close