Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Tips Bagi Anak Lebih Tinggi Dari Ibubapa

Baca : GAMBAR LOKASI ....
Tips Bagi Anak Lebih Tinggi Dari Ibubapa. Tahukah anda 65-80% ketinggian bergantung kepada genetik atau keturunan. Namun ada juga faktor-faktor penggalak ketinggian yang lain yang boleh dipertimbangkan. Namun bukan ubat penggalak ketinggian tau. Untuk orang dewasa dah terlambat nak tambah tinggi. Kerana, ketinggian manusia akan terhenti di usia 21 tahun bagi lelaki dan 18 tahun bagi wanita. Jadi, untuk anak-anak bawah umur, ada tips yang boleh diadaptasi dalam kehidupan sedari awal tumbesaran.

Jom lihat tips di bawah nak bagi anak lebih tinggi dari ibu bapa walau ibu bapa dari genetiknya tidak la tinggi.

Tips Bagi Anak Lebih Tinggi Dari Ibubapa


1. Pemakanan


Ambil makan berprotein dan tinggi kalsium seperti susu, buah, sayuran, ayam dan daging dan telur.

2. Aktif


Cuba gunakan masa lapang 1 jam sehari untuk berbasikal, berenang, bermain bola keranjang, tekan tubi dan berjogging. Lakukan setiap hari.

3. Persekitaran bebas rokok, vape dan ganja


Elakkan anak-anak membesar dalam persekitaran yang negatif dan tidak sihat, seperti orang merokok, hisap vape atau pengambilan dadah.

4. Postur yang baik


Biasakan dari awal lagi agar anak-anak mengamalkan cara duduk yang betul (badan tegak), jangan bongkok dan berdiri tegak.

5. Jumlah tidur yang cukup


Pastikan anak-anak yang berumur 10-17 tahun mendapatkan tidur yang cukup iaitu 8-9 jam sehari. Anak-anak yang berusia 3-5 tahun tidur dengan 11 - 13 jam sehari.

Apabila kita melakukan usaha yang betul dan sesuai dengan tumbesaran anak, insya Allah anak kita boleh mendapat struktur ketinggian yang diidamkan, paling tidak mungkin lebih tinggi daripada kita.

Semoga bermanfaat.

Sumber : Public Health Malaysia

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close