Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Khasiat Buah Peach Untuk Kesihatan

Khasiat Buah Peach untuk kesihatan. Buah peach adalah buah bermusim yang banyak ditemui di negara China dan Iran. Buah peach disebut Persik di Indonesia. Nama saintifiknya Prunus persica ialah pokok buah dalam kumpulan Prunus, cabang Prunoideae keluarga Rosaceae yang bertaburan asal dari China. 

Sejenis peach donat yang viral 

Khasiat Buah Peach Untuk Kesihatan
Gambar hiasan

Buah peach sedap dimakan begitu saja, isinya manis dan lembut bila dikunyah. Boleh juga dibuat minuman seperti smoothies.

Buat Peach Smoothies ..   
Bahan-bahan: 250-300 mL susu UHT full cream,
2 biji buah peach, buang bijinya
75 gram isi kelapa muda
Ais batu
Cara membuat: Potong-potong buah persik atau peach. Masukkan ke blender.
Masukkan isi kelapa muda, susu full cream, dan ais batu ke blender. Haluskan.
Tuangkan ke dalam gelas. Minum ketika sejuk 

Khasiat Buah Peach Untuk Kesihatan

Khasiat Buah Peach Untuk Kesihatan


1. Untuk menurunkan berat badan


Menurut laporan dari Centers for Disease Control and Prevention, memulai hari dengan baik dapat membantu kita menurunkan berat badan. Salah satunya adalah mengurangi jumlah sereal dan memberi ruang untuk buah-buahan seperti peach.

Buah peach merupakan sumber serat yang baik untuk membantu kita merasa kenyang lebih lama. Penelitian di Amerika menyatakan pengmbilan serat dengan buah-buahan menjadi langkah penting melawan berat berlebihan atau obesiti.

Faktanya, mengambil 30 gram serat sehari menyumbang  untuk menurunkan berat badan. Juga membantu mencegah kolesterol tinggi, tekanan darah, dan gula dalam darah.

2. Baik untuk mata


Kandungan fitonutrien antioksidan seperti lutein dan zeaxanthin membuat buah peach ideal untuk kesihatan mata. Kajian mengatakan kedua fitonutrien melindungi mata dari potensi kerosakan yang disebabkan oleh cahaya yang mengenai retina.

3. Merawat jerawat


Bagi anda yang berada dalam usia remaja, pasti sering mengalami masalah jerawat. Tak jarang jumlahnya sangat banyak membuat kurang percaya diri untuk tampil di depan. Nah, buah peach boleh jadi salah satu cara berkesan untuk membantu proses jerawat sembuh lebih cepat.

Berbagai vitamin dan mineral yang ada pada buah peach membuat wajah anda terbebas dari jerawat dan juga jeragat. Kini anda tidak perlu lagi khuatir berlebihan pada jerawat yang tak selalu muncul kerana sudah tahu cara merawatnya.

4. Menjaga kesihatan gigi


Walaupun rasanya agak manis, buah peach dapat membantu menjaga kesihatan gigi kerana mengandungi fluoride. Mineral ini biasanya terdapat dalam pasta gigi, tapi juga ada dalam beberapa makanan, termasuk buah peach. Ini membantu menyingkirkan kuman di mulut, yang dapat menyebabkan gigi berlubang.

5. Mengatasi sembelit


Buah peach merupakan salah satu buah terbaik untuk membantu proses pencernaan. 

Selain mengandungj bakteri baik, serat yang terkandung pada buah peach berfungsi menolak najis dan membantu memindahkan makanan melalui usus, sehingga mengurangi kemungkinan sembelit.

Zat dalam buah berisi lembut ini juga diketahui efektif meningkatkan kekuatan dan frekuensi kontraksi usus, yang membantu menjaga ritme yang tepat untuk melancarkan pencernaan makanan.

*Sumber 1

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close