Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Pokok Kemboja Putih Sudah Berbunga

Pokok kemboja putih sudah berbunga. Pokok bunga yang kutanam telah berbunga akhirnya, setelah setiap hari dijaga dengan baik dan disiram air. Hehe.. sebelum ini saya pernah tulis tentang pokok bunga yang tumbuh subur. Baca di sini. Kali ni saya nak tunjuk bunganya pula..

Pagi tadi bila nampak bunga dah keluar dengan saiz yang agak besar, saya memang terkejut. Tak ada tanda ia nak berbunga, tetiba eh berbunga dia. Haha.. 

Almaklum selama ini saya tanam bunga plastik 💐😍, memanglah tak berbunga. Alhamdulillah sebab menyerikan rumah kami ya Allah yang ramai hero ni. Eh?


Pokok bunga ni namanya pokok kemboja putih. Walaupun bunga kemboja sebenarnya hanya bertahan selama seminggu atau lebih, tetapi pohon kemboja Putih boleh hidup hingga 50 tahun. Pokok ini boleh meninggi sehingga 3 - 7 meter. 


Pokok ketapang ni pun semakin besar dan tinggi. Akar dia sampai terkeluar dari pasu. Jadi, En suami potong bagi dia tak masuk ke dalam tanah. Akar yang besar tu berbahaya untuk tembok depan tu.. 


Lagi satu, pokok kelapa kipas ni dah makin besar juga. Dahan yang rosak pun kami dah cantas dan buang. Bila musim hujan kebelakangan ini, pokok pun tunbuh dengan suburnya. Ada juga bebunga lain yang kami tanam tetapi kebanyakan adalah pohon hiasan tanpa bunga. So, hanya pokok kemboja je yang ada bunga. Hehe..

Setiap hari saya akan mencabut rumput-rumput kecil yang rajin tumbuh dalam pasu. Tenang je, macam satu terapi pula.. 

Korang pula macam mana? Suka tumbuhan berbunga atau sebaliknya? Terpulang pada kesukaan masing-masing. Betul tak?

Disyorkan Untuk Anda:

Get this widget

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close