Koleksi Aneka Resepi Udang Paling Sedap

aynora nur | 29 October, 2014,1:02 PM |
Advertisement
Advertisement

Koleksi Aneka Resepi Udang Paling Sedap - Koleksi resepi berasaskan udang ini saya hasilkan kerana kesukaran saya mendapatkan idea untuk memasak udang dalam waktu-waktu terdesak. Ada ketikanya kita blur untuk masak apa dengan udang yang ada dalam freeze, kan?


Lagi-lagi bagi wanita yang bekerja macam saya. Jadi dengan mengumpulkan pelbagai resepi udang dari blogger masakan dalam blog saya ini, mudahlah untuk saya merujuknya nanti. Haha...

Koleksi Aneka Resepi Udang Paling Sedap


1. MASAK LEMAK UDANG DENGAN NENAS - ENCIK MAT GEBU



Koleksi Aneka Resepi Udang Paling Sedap

Koleksi resepi udang yang pertama saya ambil dari Dapur Tanpa Sempadan milik Mat Gebu. Bila tengok resepinya, mudah dan sukatannya pun senang diikuti oleh orang yang baru nak masak atau belajar masak, macam saya la...hihi

Jom sama-sama kita belajar cara-cara masak lemak udang dengan nenas style Mat Gebu...


BAHAN-BAHANNYA:

5 - 6 ekor udang bersaiz besar (samada udang galah atau udang kaki merah)
1 biji nenas Sarawak saiz kecil
3 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat
800 ml santan cair
400 ml pati santan
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa


BAHAN KISAR HALUS:

2 biji cili merah
20 biji cili padi
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
2 biji buah keras
2 keping hirisan nenas
1/2 inci kunyit hidup


CARA MEMBUATNYA:

1. Udang dikerat muncungnya, buang kotoran di hujung kepala udang, kerat sedikit kaki2nya. Cuci bersih dan toskan. 
2. Nenas dikupas, kemudian hiris kasar2, ketepikan.
3. Masukkan udang, serai titik, asam gelugor dan bahan kisar halus, gaul rata dan masak hingga udang berubah warna. 
4. Masukkan santan cair, kacau dan biar mendidih. Tambah nenas dan masak sekejap.
5. Tuang pati santan dan masukkan daun kunyit. Perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Kacau perlahan dan biar mendidih dengan api sederhana, kacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api. 
6. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain...


2. RESEPI UDANG MASAM MANIS - AMIE'S LITTLE KITCHEN


Koleksi Aneka Resepi Udang Paling Sedap


Resepi Udang masam manis ini adalah olahan Amie's Little Kitchen. Cuba tengok gambar itu puas-puas. Rasa terliur kan? Boleh buat ke ni? Mestilah boleh...campak-campak je, haha...Tetapi awas ya, kalau tak jadi jangan patah semangat. Tengok resepinya betul-betul dan buat lagi. Hingga rasanya seperti citarasa chef, baru boleh eksyen..kan?


Bahan-bahan:
500 gram udang kertas saiz sederhana - bersihkan dan belah belakang
15 biji kacang manis - bersihkan dan potong 2
1/2 biji capsicum merah - potong dadu
1/2 biji capsicum kuning - potong dadu
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos tomato
3 sudu makan sos cili Thai
garam / perasa pilihan jika perlu
minyak


Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
5 biji cili merah
1 genggam udang kering - rendam hingga kembang


Cara:
1. Goreng udang hingga masak. Angkat dan toskan.
2. Tinggalkan sedikit minyak bekas gorengan udang dalam kuali.
3. Tumis bahan kisar hingga terbit minyak.
4. Masukkan sos titam, sos tomato dan sos cili Thai. Gaul sebati.
5. Masukkan kacang manis, capsicum merah dan kuning. Masak sehingga kacang manis berubah warna.
6. Masukkan udang dan gaul rata.
7. Tambahkan garam / perasa pilihan jika perlu.


3. UDANG MASAK MERAH BEREMPAH - DAYANG JACK



Koleksi Aneka Resepi Udang Paling Sedap


Resepi udang masak merah berempah saya kongsikan daripada blog Dapurku Sayang milik Dayang Jack. Cara memasaknya pun senang, cepat dan mesti hasilnya sedap...tengok je gambar pun dah mengancam, kan?

Bahan-bahan:

  • 500 g udang basah (dibersihkan dan digaulkan dgn sedikit garam)
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 1 tangkai daun kari
  • garam dan gula secukupnya
  • 1 sudu makan kicap manis
  • 1 sudu makan serbuk kari daging
  • 4-5 sudu makan cili kisar
  • 1 sk serbuk ketumbar
  • 1 sk serbuk jintan putih

Bahan-bahan mesin/dikisar:

  • 1 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas


Cara-cara :
  1. Panaskan minyak utk goreng terendam. Goreng udang selama 2 minit. Kemudian angkat dan tuskan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak, tumis bahan2 mesin bersama daun kari hingga wangi.
  3. Satukan serbuk kari, cili kisar, sos tomato, jintan putih dan serbuk ketumbar di dlm satu bekas. Bancuhkan dgn sedikit air utk dijadikan pes. Kemudian, tumiskan bersama bahan2 mesin tadi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan garam, gula, kicap dan sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih.
  5. Setelah kuahnya sedikit pekat, bolehlah dimasukkan udang tadi. Gaul2kan hingga rata.
  6. Hidangkan setelah masak.

4. UDANG GORENG TEPUNG - ILHAM DAPUR 


Koleksi Aneka Resepi Udang Paling Sedap


Aneka Resepi udang kali ini pula saya kongsikan dari Ilham Dapur pemilik blog namanya Maz, dan dalam banyak-banyak resepi udang goreng tepung/celup tepung, resepi dia yang agak mudah. Sukatannya pun agak tepat. Iya lah...kalau newbie yang tukang masak, mestilah nak sukatannya yang mudah diikuti. Betul tak dear?

Bahan-bahan (resipi anggaran)
  • 15-20 ekor udang saiz sederhana besar - buang kulit dan tinggal ekor je
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/8 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar minyak masak
  • sedikit daun sup - dicincang halus, kli ni xbuh sbb xde
  • sedikit pewarna kuning - agar warna tepung kekuningan
  • air secukupnya - agak-agak la ye lebih kurang 1 cawan
  • minyak untuk mengoreng
  • 1 sudu besar tepung lagi - untuk lumur pada udang

Cara-cara:

1. Toskan dulu udang bagi betul-betul kering, ((kita lap dengan tisu kitchen) kemudian lumurkan udang dengan tepung. Ketepikan

2. Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk, kecuali air dan pewarna. Kemudian masukkan air sikit-sikit sambil dikacau agar adunan tidak berketul. Masukkan pewarna dan kacau sebati. Adunan ni tidak terlalu cair mcm bancuhan lemping atau kuih ketayap ye, pekat lagi sikit, kiranya bila celup udang tu..tepung akan menyaluti udang sepenuhnya. Biarkan dulu seketika dalam 5-7 minit sebelum digunakan

3. Panaskan minyak dan boleh la celup udang satu-satu dalam tepung dengan pegang bahagain ekornya, kemudian digoreng dengan api sederhana hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Siap... 

5. TOMYAM UDANG - RESEPI CIKGU ANI


Koleksi Aneka Resepi Udang Paling Sedap

Resepi tomyam udang simple ini saya ambil dari blog Resepi Cikgu Ani. Resepinya mudah sangat. Dan ringkas. Bila saya tengok bahan-bahannya pun saya kenal. Haha...jadi, mesti boleh buat punya!

Bahan-bahannya:
  • 500 g udang saiz besar
  • Kobis bunga
  • 1 batang karot
  • 2 biji tomato - dipotong dadu
  • 2 sudu makan paste tomyam
  • 1/2 biji limau nipis - ambil jusnya
  • 3 helai daun limau purut - dibuang batang tengahnya
  • 2 batang serai - dititik
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • 1 inci lengkuas - dihiris nipis
  • 2 pokok daun sup - dicincang
  • 2 mangkuk air


Cara-caranya:

  1. Didihkan air dalam periuk. Masukkan bawang besar, serai dan lengkuas. Biarkan mendidih.
  2. Masukkan paste tomyam dan karot. Biarkan mendidih.
  3. Masukkan kobis bunga dan daun limau purut. Biarkan mendidih lagi sekali. (Kalau nak pedas bolehlah dimasukkan cili padi yang dititik sahaja)
  4. Masukkan garam, serbuk perasa dan jus limau nipis. 
  5. Masukkan buah tomato dan daun sup. Kacau sebentar dan kuah mendidih.
  6. Tutup api. Baru masukkan udang. Kacau-kacau sebentar hingga kulit udang bertukar merah. (Kuah yang panas akan memasak udang tadi). 
  7. Sedia untuk dihidangkan.


6. NASI GORENG UDANG - DayangJack@DapurKu SaYang


Koleksi Aneka Resepi Udang Paling Sedap 

Last sekali mari kita cuba buat nasi goreng udang. Saya ambil dari Dapurku Sayang milik Dayang Jack. Sebenarnya simple aje, campak-campak pun boleh jadi. Tetapi bila nak buat sesuatu, lebih baik ada panduan yang betul. Barulah rasa masakan kita itu boleh dikatakan sedap...hihi


Bahan-bahan:
  • 2 pinggan penuh nasi sejuk
  • 10 ekor udang basah
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 3-4 biji cili padi (diketuk) - / +
  • sedikit sayur campur
  • 1 biji telur
  • garam dan lada sulah
  • sos ikan
  • kicap pekat/manis/masin secukupnya
  • daun bawang, bawang goreng untuk taburan
  • minyak masak
Cara-cara:

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih hingga garing. Kemudian, masukkan cili padi. Tumis lagi.
  2. Masukkan udang dan goreng lebih kurang 1 minit atau hingga airnya kering.
  3. Masukkan sos ikan, kicap pekat dan sedikit garam dan lada sulah. Kacau sebati.
  4. Masukkan sayur campur secukupnya. Gaul-gaulkan.
  5. Pecahkan telur ke dalam kuali tadi dan kacau lagi.
  6. Kemudian masukkan nasi sejuk, kicap manis dan kicap masin. Goreng hingga masak.
  7. Setelah masak, taburkan bawang goreng dan daun bawang. Hidangkan panas-panas.


7.  RESEPI UDANG GORENG DENGAN SERBUK PERISA BUTTER - Amie's Little Kitchen 


Koleksi Aneka Resepi Udang Paling Sedap


Okay. Ada permintaan untuk saya share resepi udang goreng butter aka butter prawn. So, saya cari satu resepi yang mudah nak buat butternya. Hihi...maka saya pilih resepi dari Amie Kitchen untuk anda cuba pula. saya dah cuba dan memang menjadi. Lazat hingga licin pinggan...


Bahan-bahan:
500 gram udang - bersihkan, belah belakang dan gaul dengan sedikit garam / tak bubuh pun tak apa
2 sudu besar mentega
3 pelepah daun kari - lurutkan daunnya
10 biji cili padi - hiris
50 gram butter cereal seasoning powder (Serbuk Perencah Bijirin Mentega)
minyak

Cara menyediakannya:

1. Panaskan minyak dan goreng udang hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Dalam kuali lain, panaskan mentega dengan api perlahan.
3. Masukkan daun kari dan hirisan cili padi. Tumis hingga harum.
4. Masukkan udang dan gaul sebati dengan bahan tumis.
5. Padamkan api.
6. Masukkan Serbuk Perencah Bijiran Mentega (Butter cereal seasoning powder) dan gaul rata.
7. Sedia untuk dihidangkan.

Koleksi aneka resepi udang paling sedap yang saya share di atas hanyalah sebagai rujukan dan panduan saya. Tetapi jika anda rasa koleksi resepi udang saya di atas sangat berguna, anda boleh sebar dan share, kan... 
Sebarkan Bahagia:
Tag : Resepi
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
18 Komen untuk "Koleksi Aneka Resepi Udang Paling Sedap "

Wahh bagus entri ni .. sekali masuk terus diberikan pilihan nak masak udang camner ... :)

Terima kasih sifu HH...untuk rujukan diri sendiri sebenarnya..

wah..sedapnya..sambal udang petai..sedap2...

selamat mencuba resepi udang di atas Nurul..

Assalamualaikum.

Betul tu, ayie setuju dgn idea aynora kumpul resepi kat blog sendiri mana tahu nanti nk cuba bole tgok kat blog sendiri je kn..

udang skrg ni mahal2 belaka x boleh mkn selalu..haha

Waalaikumussalam ayie,

Memang betul tu...senang nak rujuk. Sebagai kemudahan di masa diperlukan..hihi

Sudah tentu! Jom Maria, kita test mana yang paling mudah..:))

udang masak lomak dengan nenas pon sodap kak wehh..macam kite makan hari tu..kena masuk list resepi tu..hehhehe...

Hihi...yang itu family secret recipe. Untuk org tertentu aje CM. ;)

kacang manis tu mcm mana ye?

Sweet peas dear (warna hijau), yg dalam tin..

Sweet peas dear (warna hijau), yg dalam tin..

wah,,,tqtq...byk btol resipi untuk udang galah..suami bru balik mancing ni...ada bawak balik udang galah..hihihi..adalah idea nk masak nnt.. ;)

salam perkenalan dr elly..
jemput baca..

PUTIH, GEBU, SIHAT

Terima kasih...saya share..moga awak dimurahkn rezeki....

Terima kasih, alhamdulillah..aamiin...

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top